Pomoc s hledáním bydlení, řešením dluhů nebo sousedských vztahů. Praha 1 otevřela Kontaktní místo pro bydlení

6. únor 2024 11:16

Lidé, kteří se v Praze potýkají s problémy při hledání bydlení nebo jim naopak hrozí, že o byt přijdou, můžou využít nové poradenské centrum. Spustila ho městská část Praha 1 a věnují se tam lidem právě s takovými starostmi. Takzvané kontaktní místo pro bydlení navíc pomůže i při řešení dluhů nebo získávání státní podpory.

„Když k nám do kanceláře přijde klient, tak jsme tady, abychom řešili problémy spojené s bydlením. Zaměříme se na dluhy, sousedské vztahy a komunikaci s úřadem,“ uvádí poradce pro nájemníky Antonín Kurdský.

Cílem je, aby lidé neztráceli stávající bydlení, případně snáze našli nové. Pomoc a radu ve složité životní situaci tady získají jak stávající nájemci v bytech Prahy 1, tak ti v uvozovkách cizí.

Kontaktní místo pro bydlení v Praze 1

„Poradce pro bydlení je pro kohokoliv, kdo hledá bydlení. Pomůžou mu zorientovat se, zda má nárok na bydlení od Prahy 1, od jiné městské části nebo od magistrátu. Anebo jeho sociální situace je taková, že by měl hledat v komerční sféře,“ říká nezávislá radní Prahy 1 zvolená za piráty Ivana Antalová.

Podobná kontaktní místa pro bydlení už fungují nejen v dalších pražských městských částech, například v Praze 3, 5 nebo 10, ale také v několika městech po celém Česku. Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Lukáše Černohorského se centra osvědčila.

Slavnostní otevření Kontaktního místa pro bydlení

„V mnoha případech byli ti lidé schopní najít nové bydlení. Nebo měli problém vyjít s finančními prostředky a tím pádem jim v rámci té poradenské činnosti poskytnou informace o možných dávkách, které mohou získat,“ potvrzuje.

Kontaktní místa pro bydlení by tak měla v budoucnu vzniknout ve všech obcích s rozšířenou působností. Příslušný zákon o podpoře bydlení, který obcím zřízení přikáže, chce ministerstvo pro místní rozvoj prosadit do konce volebního období.

Kontaktní místo pro bydlení:
Vodičkova 18, Praha 1
Tel.: 221 097 100
Úřední hodiny: pondělí a středa od 8:00 do 18:00

autoři: Jakub Vik ,
Spustit audio

Související