Pomáhají hlavně drobní dárci. Typickým Dobrým andělem je rodina, ne firma, uvádí Šárka Procházková

Už deset let pomáhá nadace Dobrý anděl rodinám s vážným onemocněním. Jak jejich práce vypadá? Podle čeho vybírají rodiny a přerozdělují peníze od dárců? Na to všechno se Štěpánka Duchková ptala ředitelky nadace Šárky Procházkové.

Vlivem vážného onemocnění se může rodina snadno dostat do tíživé situace, pak je tu pro ně Dobrý anděl. A nezáleží na tom, jestli je pacientem dítě nebo dospělý. „Pomoc Dobrých andělů tkví ve finanční pomoci, v pravidelné měsíční částce, kterou rodina dostává. Příspěvek je alokovaný na celou rodinu, ne na pacienta. Každá rodina je nejlepším správcem toho příspěvku. Některá ho využívá na rehabilitace, jindy za to tatínek platí ubytovnu, protože maminka s dítětem jsou v nemocnici a on by za nimi dojížděl 150 kilometrů. Je to velmi specifické,“ vysvětluje Šárka Procházková.

Žádný dar není malý

Stát se Dobrým andělem je velice jednoduché, stačí se zaregistrovat na stránkách dobryandel.cz, získat své Andělské číslo a začít pomáhat. Minimální výše příspěvku není stanovena. „Dokonce někdo pošle třeba 10 nebo 50 korun, průměrná výše je 300, ale je to opravdu na každém dárci. Typickým Dobrým andělem je běžná rodina, která si umí představit, co by pro ně znamenala situace, kdy jim vážně onemocní dítě nebo partner. Systém nadace není postaven na firemním dárcovství, to je jen malá část, ale na drobných darech.“ Pravidelných Dobrých andělů je přes 85 tisíc, celkově už někdy přispělo přes 140 tisíc lidí.

Říct si o pomoc ale nemusí být pro rodinu úplně jednoduché, Šárka Procházková potvrzuje, že je rozdíl mezi tím, jestli onemocní dítě nebo dospělý. „Děti zařazujeme do systému pomoci krátce potom, co mají diagnostikované onemocnění. Třeba malinká, předčasně narozená miminka, která jsou ještě v inkubátorech, nebo děti po diagnostice s onkologickým onemocněním. Ale rodiče zařazujeme až po mnoha měsících, ne-li letech. A vždycky si říkáme, jaká je to škoda, že Dobří andělé je tou situací mohli provázet mnohem déle. Takže říci si o tu pomoc u dospělého je složitější proces.“

Jaká jsou kritéria pro to, aby byla rodina do systému pomoci zařazena? A jak dlouho jí Dobří andělé přispívají? Pocítila nadace úbytek dárců kvůli energetické krizi a zdražování? Poslechněte si celý rozhovor se Šárkou Procházkovou.

Spustit audio