Politici otočili, unikátní litografická dílna na Malé Straně neskončí

28. únor 2017

Městská část Prahy 1 i na základě zájmu Českého rozhlasu během úterý přehodnotila své původní stanovisko a jedinečná litografická dílna na pražské Malé Straně se tak stěhovat nemusí. Tiskárně, která v budově funguje už víc jak osmdesát let a chodili do ní tvořit osobnosti jako Cyril Bouda nebo Kamil Lhoták, radnice nájemní smlouvu nezruší.

„Tu historii nepřestěhujete,“ říkal ještě v úterý dopoledne se smutkem v hlase majitel litografické dílny Martin Bouda.

Dílnu měli majitelé vystěhovat. Kvůli tomu by se musela vybourat okna i část zdi. „Nebytové prostory v domě budou po rekonstrukci použity na spisovnu pro potřebu dopravních agend úřadu,“ stálo v tiskovém prohlášení městské části Praha 1.

Usnesení Rady městské části Praha 1 o ukončení nájmu díly a ateliéru by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Žádost o zrušení rozhodnutí Prahy 1 o ukončení nájmu ateliéru a dílny podaná Martinem Boudou. by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Vyjádření Národního technického muzea k rozhodnutí Rady městské části Prahy 1 by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Po pár hodinách ale nastal obrat. „I vzhledem k tomu, že stěhování by bylo komplikované, jsme nakonec požádali pana tajemníka, aby si vybral jiné prostory, než ty v Říční ulici,“ řekl Českému rozhlasu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Nájemci dílny teď slaví a jsou nečekaným rozhodnutím potěšeni. „Teď jsem opravdu naprosto plný radosti a děkuju všem, kdo se svou podporou i nějakým jednáním zasloužili o to, že tady ta dílna zůstává,“ vzkazuje majitel dílny Martin Bouda.

Born, Miller i pexeso pro Formana

V dílně tvořili takoví umělci jako Adolf Born, Jiří Slíva, Kamil Lhoták nebo Zdeněk Miller, tvůrce legendárního Krtečka.

Připravili zde také dárek k osmdesátinám slavného režiséra Miloše Formana, organizace se ujal syn režiséra Matěj Forman.

„Je to takové pexeso. Jsou to takové vzpomínky, když Miloš Forman s Matějem a Petrem (druhým synem) jezdili na výlety na kole a vždycky si říkali nějakou legrační říkanku. Myšlenku nebo poznámku k tomu, co viděli během cest. Myslím si, že je to velice vtipné, každý obrázek je od někoho jiného,“ popisuje Martin Bouda.

Litografická dílna pracuje v domě nepřetržitě už od roku 1935. Přežila všechny režimy a zdá se, že zůstane i pro další generace výtvarníků.

Grafika na kameni od Zdeňka Milera.
autoři: dab , Regina Květoňová
Spustit audio