Policisté, zdravotníci a hasiči nacvičovali na Andělu záchranu lidí po teroristickém útoku

18. červen 2019 09:20

Policisté, zdravotníci a hasiči nacvičovali v noci na dnešek v pražském obchodním centru na Smíchově záchranu více než tisícovky lidí. Sto z nich navíc podle scénáře zranili ozbrojenci při teroristickém útoku. Cvičení mělo název Anděl. A podle mluvčího pražských policistů Tomáše Hulana šlo o největší taktické cvičení, které pořádali.

Z obchodního centra se před jednou hodinou ranní ozývá střelba, a hned poté naříkání zraněných lidí. „Pomoc, pomoc,“ volají. Teroristé zaútočili podle scénáře cvičení Anděl v době, kdy byla v nákupním centru spousta lidí.

Policejní zásahová jednotka je na místě do pěti minut. Shora vše kontroluje vrtulník. „Scénář je nastaven tak, že uvnitř objektu by mělo být cirka deset teroristů a přibližně 1100 figurantů, z nichž víc než sto by mělo být zraněno,“ upřesňuje pro Radiožurnál mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. „Počítáme s tím, že uvnitř jsou jak mrtví, tak ale i vážně zraněné osoby,“ dodává.

Policisté vybavení dlouhými nebo krátkými cvičnými zbraněmi podobných těm airsoftovým se speciálním střelivem, takzvanými FX náboji, zneškodnili teroristy po sedmdesáti minutách od nahlášení akce.

Poté vstupují do akce záchranáři, kteří měli na místě také speciální kamion Golem. „Zásah zdravotnické záchranné služby začíná v okamžiku, kdy policie označí situaci za bezpečnou,“ přibližuje náměstek ředitele pražských záchranářů Zdeněk Křivánek.

Zraněné poté záchranáři v rámci cvičení odvážejí do pražské nemocnice v Motole. „V rámci tohoto cvičení vítáme spolupráci s nemocnicí v Motole. Pokud by se jednalo o reálnou situaci, tak budeme pacienty rovnoměrně distribuovat do všech pražských nemocnic dle jejich kapacit,“ doplňuje.

Cvičení má za cíl připravit bezpečnostní a záchranné složky na případný zásah v reálném prostředí. A podívat se na něj přišli jak pražský primátor Zdeněk Hřib z Pirátů, tak i ministr vnitra Hamáček, který všechny pochválil za skvělou práci.

„Chceme, aby Česko stále patřilo mezi nejbezpečnější země světa. Proto policie pravidelně cvičí zásahy při teroristických útocích, i když nám dle bezpečnostních složek nic podobného nehrozí. Stupeň ohrožení zůstává beze změny,“ popsal následně na twitteru.

Záchranáři cvičení ukončili ve 3:31, tedy 2 hodiny 39 minut po vyhlášení takzvaného traumaplánu.

autoři: Radek Duchoň , ako | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio