Policisté našli ženy, které převedly děti přes přejezd v Řeporyjích. Hrozí jim až osm let vězení

7. únor 2020 12:38

Pražští policisté vypátrali trojici žen, které ve středu převedly v pražských Řeporyjích skupinu dětí přes přejezd, kde svítilo červené výstražné světlo a byly spuštěné závory. Případ vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, za což může ženám hrozit v nejhorším případě až osm let vězení.

Ženy byly v průběhu čtvrtečního dne k případu vyslechnuty. I nadále probíhají standardní úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení,“ uvedli policisté na sociální síti Twitter.

Případ sleduje také Česká školní inspekce, která je v kontaktu s policií. Zabývala by se jím ale jen v případě, že by šlo o pedagožky ze školy, která je zapsána v rejstříku.

„Případný další postup by pak byl velmi razantní. Zatím nedokážu přesně říci, jak bychom postupovali, ale bylo by to z naší strany naprosto nekompromisní,“ uvedl pro iROZHLAS.cz ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal, který zároveň zhodnotil postup trojice žen na přejezdu: „Byl odstrašující, vůbec nebyl správný.“

Čtěte také

Video zachycuje situaci na řeporyjském přejezdu, kde ve středu kolem poledne začnou blikat červená výstražná světla, sklopí se závory a auta okolo zastaví. Následně přichází skupinka tří dospělých žen a asi třinácti malých dětí, která bez ohledu na výstrahu přejezd přebíhá a míří k železniční stanici.

„U přejezdu vidím šílené výjevy, hrozné věci, ale tohle jsem ještě neviděl,“ komentoval situaci řeporyjský starosta Pavel Novotný z ODS, který na video pořadu Extrémní starosta z MALL.TV upozornil na svých sociálních sítích.

Martin Drápal, mluvčí drážní inspekce, pro server iROZHLAS.cz popsal, jak by se měl chovat člověk u přejezdu, pokud vlak stojí ve stanici, a přesto stále svítí výstražná světla. „V momentě, kdy na přejezdu blikají červená světla a závory jsou dole, tak zákon jasně říká, že na tento přejezd se nesmí vstupovat,“ konstatoval Drápal.

Zmínil také možnost, kdy by podle něj bylo možné přejezd přejít či přejet. „Jediná možnost je, když by tam byla nějaká osoba, která by řídila tu dopravu – například při poruše přejezdu. Což se v tomhle případě nedělo,“ doplnil.

autor: ako | zdroj: iROZHLAS.cz