Policie zatím bez úspěchu pátrá po pachateli, který poničil Památník rozloučení na pražském hlavním nádraží

11. červen 2019 09:25

Policisté stále nevědí, kdo poničil památník Wintonových dětí na pražském hlavním nádraží. Na jeho obnově se budou podílet samotní autoři, jak potvrdila Správa železniční cesty (SŽDC). Na vandalský čin reagovala jedna z pamětnic.

„Víte, to není jenom ten památník, ale já cítím i pošpiněnou a pošlapanou tu myšlenku, proč byl postavený,“ říká Wintonovo dítě Zuzana Marešová. Jako jedna z iniciátorek památníku opakovaně žádala o umístění kamery, která by ho hlídala. V minulosti byl totiž už dvakrát lehce poškozen. Železničáři nedokázali absenci kamer vysvětlit. I tak kontrolují kamerové záznamy z okolí.

Zuzana Marešová, Wintonovo dítě, k obnově památníku v původní podobě: “Rozhodně bude, a když nebude, tak udělám takovej binec, že bude.”

„Zároveň zabezpečujeme opravu památníků, která bude nákladná. Předběžné odhady hovoří o desítkách tisících korun,“ říká mluvčí SŽDC Marek illiaš. SŽDC také potvrdila, že už oslovila umělce, kteří památník vytvářeli. Ti by měli mít k dispozici odlitky původní skleněné tabule, kterou bude potřeba kompletně vyměnit.

autoři: Vojtěch Šrámek , jp
Spustit audio