Pokutu 11 milionů pro Prahu potvrdil Nejvyšší správní soud. Dostala ji za chyby v zakázce Trojského mostu

27. duben 2021

Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil pokutu 11 milionů korun pro Prahu. V roce 2017 ji hlavnímu městu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Dostalo ji za chyby ve veřejné zakázce na výstavbu Trojského mostu, který je součástí tunelového komplexu Blanka.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, kterým zamítl kasační stížnost Prahy, je dostupné na úřední desce soudu.

Podle úřadu Praha rozšířila původní zakázku o stavební práce spočívající ve stavbě nového Trojského mostu, a to bez použití jakéhokoli druhu zadávacího řízení, které stanoví zákon. Tím vyloučila soutěž mezi firmami. Tehdejší předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj v březnu 2017 k rozhodnutí uvedl, že byl postaven úplně jiný most, který neodpovídal původnímu návrhu vizuálně ani cenově. Původní cena měla být asi 500 milionů korun, nový stál téměř o miliardu víc.

Pokutu musela Praha zaplatit v okamžiku, kdy rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil na základě podaného rozkladu jeho tehdejší předseda Rafaj. Podání žaloby k brněnskému krajskému soudu povinnost zaplatit pokutu neodložilo.

Už rada hlavního města pod vedením Tomáše Hudečka (nestraník TOP 09) tvrdila, že firma Metrostav staví jiný most, než který byl vyprojektován. Nemůže jí proto proplatit faktury. A z toho důvodu také hlavní město vyvolalo arbitráž. Arbitrážní soud rozhodl, že Praha má Metrostavu požadovanou částku zaplatit.

Tunel Blanka, jehož stavbu zadala politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS), měl být původně otevřen v roce 2011. Projekt se prodražil minimálně o šest miliard korun. Rozhodčí soud už řešil spory Prahy se stavební firmou Metrostav. Šlo o miliardové částky.

zdroj: ČTK
Spustit audio