Pokud se k matkám otočíme zády, ztratíme lidskost, tvrdí slovenští dobrovolníci. Uprchlíkům pomáhají šitím

Řecké úřady začaly tento týden vyklízet divoký uprchlický tábor v Idomeni u hranic s Makedonií. Za dobu existence nelegálního tábora se v něm narodilo 150 dětí. A právě jim a mladým rodičům pomáhá slovenský projekt Domov na mame. Šije pro ně dětská nosítka.

V malé podkrovní místnosti vrčí několik šicích strojů. Jsou tady jen samé ženy. Před sebou mají plánek se střihem dětského nosítka. Navrhla ho skupina slovenských designérů, kteří chtěli pomoci uprchlíkům, zejména rodinám s malými dětmi.

„Viděli uprchlíky na cestě i s kočárky a malými dětmi. Uvědomili si, jak je fyzicky náročné neustále nosit dítě a ještě věci, které jsou veškerým jejich majetkem. Z toho vznikla myšlenka vymyslet něco, co by běžencům opravdu pomohlo,“ přibližuje Monika Bandurová.

Uvědomila jsem si, jak bych se cítila, kdybych musela opustit svoji vlast

Několik žen posunuje látku pod jehlou šicího stroje a snaží se držet předepsaný tvar střihu nosítka. Většina šije poprvé v životě. Impulsem byla pomoc matkám v nouzi. „Sama mám tříměsíční dítě a uvědomila jsem si, jak bych se asi cítila v okamžiku, kdybych musela narychlo opustit svoji vlast. Jako matka jim chci pomoci. Střih je jednoduchý a hlavně praktický,“ říká jedna z dobrovolnic.

Čtěte také

Nad vším dohlíží zkušená krejčová, která ženy kontroluje a radí jim, jak nosítko ušít. „Je to taková lepší alternativa zavinovacího šátku, ve kterém se dnes často děti nosí. Toto nosítko je ale pevnější. Maminka má dítě na prsou, takže uvolní ruce k jiné práci,“ vyzdvihuje přednosti nosítka profesionální šička.

Je jedno, na jaké straně barikády v otázce migrační krize stojíte

Dětské nosítko pro ty nejmenší uprchlíky má nosnost 20 kilogramů. Látku dodaly slovenské textilní firmy. Pro matky s malými dětmi je to opravdu neocenitelná pomoc i při pobytu v uprchlickém táboře.

Domov na mame

V rámci projektu Domov na mame už vzniklo na dva tisíce nosítek, které byly předány rodinám s dětmi v uprchlických táborech. „Pro nás bylo fascinující vidět maminky a tatínky, jak jsou šťastní z nosítka. Najednou měli dítě v bezpečí a volné ruce,“ popisuje Monika Bandurová.

Také slovenská společnost je rozdělená v otázce pomoci migrantům. Jde o téma plné emocí a dokáže rozdělit i dlouholeté přátele. „Je lhostejné, na které straně barikády v otázce migrační krize stojíte. Tento projekt je nezpochybnitelný. Pokud se k matkám otočíme zády, ztrácíme svoji lidskost,“ vysvětluje svoji účast na projektu jedna z maminek.

autor: pev
Spustit audio