Pokračují kontroly odpadních vod u vybraných škol. Pozitivní případy odhalí lépe než antigenní testy

24. leden 2022

Podle vědců z pražské Vysoké školy chemicko-technologické je plošné antigenní testování ve školách v boji proti šíření koronaviru méně účinné než PCR testy. Jsou další skupinou odborníků, kteří na nižší spolehlivost antigenní metody upozorňují. Ke zjištění jim pomohly pravidelné rozbory odpadních vod ze sedmi základních a mateřských škol v Praze 9 a Lysolajích.

Čtěte také

Technik vodohospodářské kontroly Lukáš Horký otevírá víko kanálu před ZŠ Na Balabence. Zde je umístěn vzorkovač. „Tam je čerpadlo a každých 15 minut to načerpá množství vody, které tam nastavíme. A tady v té bandasce máme vzorek.“ Odběr zabere pár minut a technici pokračují k další škole.

„Poprvé jsme začali testovat už na jaře roku 2020, od září loňského roku jsme přidali právě testování na základních a mateřských školách. Takhle testujeme každý týden,“ sděluje mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Výsledky monitoringu v praxi

Odpadní voda potom putuje do laboratoří VŠCHT. „Školy, kde se opravdu důsledně testuje PCR plošně, tak podle našich výsledků se jim velmi dobře podaří vychytat ty pozitivní případy. Ale nepozorujeme to na školách, které testují antigenními testy,“ upřesňuje vedoucí výzkumu profesor Jan Bartáček.

Využití této metody si pochvaluje také iniciátor projektu starosta Prahy 9 Tomáš Portlík z ODS: „Abych to uvedl na konkrétním příkladu, tak třeba v pondělí vyhlásila kanalizace, že tam je deset případů a více. Následně se provedlo PCR testování, našli jsme třeba dvanáct lidí, šli do karantény a ten čtvrteční kanalizační test ukázal zelenou.“

Redakce oslovila i Ministerstvo zdravotnictví, podle mluvčí Martiny Čovbanové protiepidemická opatření vycházejí z rozhodnutí expertních skupin a schvaluje je vláda. „Tento postup se týká také testovací strategie. Zároveň je nutné zmínit, že expertní skupiny při stanovení doporučení zohledňují validní odborné studie, které jsou v daný čas k dispozici,“ dodává. Na výsledky výzkumu resort nereagoval.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio