Pohotovost jinak. Zubaři Nymburska nově ošetří pacienty ve vlastních ordinacích

16. červenec 2018 10:28

Vedení Středočeského kraje se nově rozhodlo finančně podpořit zubaře, kteří na Nymbursku zajišťují pohotovostní služby o víkendu a ve státní svátky. Lidé tam nejezdí na centrální pohotovost, místo toho navštíví zubaře přímo v jeho ordinaci. Podobně to funguje desítky let třeba na Rakovnicku.

Stomatologická komora vytipovala zubaře na Nymbursku, kteří se po jednom střídají ve službě během víkendů a státních svátků, vždycky od 8 do 12 hodin.

Rozpis jejich služeb je na internetu, vychází v novinách a informace o tom, kdo zrovna slouží, lidem podají po telefonu i v nymburské nemocnici.

Kraj zubařům od druhé poloviny letošního roku na nový typ pohotovosti přispívá tisícikorunou na hodinu práce, provoz příspěvku je limitován třemi hodinami.

Pohotovosti přímo v ordinacích mají v Rakovníku, kde se tento způsob osvědčil a vedení kraje se právě tam inspirovalo. Zubaři si pochvalují, že nemusí dojíždět do nemocnic a ordinací, které neznají. Kraj by proto chtěl, aby pohotovosti přímo u dentistů časem fungovaly na většině jeho území. 

Centrální pohotovosti, tedy místa, kam lékaři dojíždějí a slouží, mají ve středních Čechách  v Kladně, v Mladé Boleslavi, Kolíně nebo Příbrami.

Zvláštním způsobem funguje zubní pohotovost v Mělníku, kde je v budově bývalé dětské nemocnice. V provozu je o víkendech a svátcích a spolu s Mělníkem ji financuje zhruba třicet dalších obcí. Jejich obyvatelé tam tak zaplatí jen devadesátikorunový poplatek, pacienti odjinud si musí práci zubařů zaplatit sami.

autor: bej
Spustit audio