Podvodník nabízel stavební práce

10. únor 2003

Zejména majitelé rodinných domků potřebují čas od času něco na svém příbytku poopravit, či přestavět a k tomu, pokud nejsou sami zruční, potřebují pomoc nejlépe odborné stavební firmy. Obzvláště starší lidé často nevědí, na koho se obrátit, a tak jim může přijít vhod, když jsou osloveni někým přímo. Přitom ale musí počítat s rizikem, že se mohou stát oběťmi podvodného jednání. Sérii takovýchto podobných případů totiž v minulém roce zaznamenali pražští kriminalisté.

Těm se v této souvislosti podařilo zadržet a následně také z trestného činu podvodu obvinit třiatřicetiletého, v minulosti již trestaného, Milana ZUBAJE z Nymburska, kterému prokázali že v období od února do července loňského roku osobně kontaktoval majitele rodinných domků v devátém, desátém a čtvrtém pražském obvodu a nabízel jim provedení oprav a stavebních prací, za které od nich vybíral finanční zálohy na materiál. Stavební práce poté ale buďto vůbec neprovedl nebo je vykonal pouze zčásti, přičemž vybrané zálohy nevrátil. V některých případech vystupoval Milan ZUBAJ jako majitel stavební firmy z Nymburka, přičemž se zaměřoval především na osoby v důchodovém věku. Není také vyloučeno, že tuto trestnou činnost páchal i ve Středočeském kraji. Do současné doby tak kriminalisté u prozatím prokázaných činů zadokumentovali škodu pohybující se kolem jednoho miliónu korun.

Přestože se dosud policistům přihlásila již celá řádka poškozených, není vyloučeno, že jejich spektrum může být ještě daleko širší. Z tohoto důvodu se tedy obracejí na všechny občany, kteří byli výše popsaným způsobem podvedeni, aby se přihlásili na telefonním čísle: 974 859 456 nebo osobně na Policii ČR, Obvodním ředitelství Praha 9, Jandova 1, linka 456.

Spustit audio