Podle vzoru Berlína vznikne v Praze 3 městský holubník. Pomůže regulovat populaci holubů v metropoli

3. srpen 2021

Radnice Prahy 3 už nechce holuby zabíjet, ale ubytovávat. Na pražském Vítkově vybuduje holubník pro 200 ptáků. Ve spolupráci s magistrátním programem Umění pro město už radnice vybrala vítězný návrh.

Holubník bude stát na Vítkově u Tachovského náměstí. „Autorky, které tu výzvu vyhrály, pracují s celým tím prostorem. Holubník bude blíž u cesty. Dolní část bude z něčeho jako z betonu a vršek bude z kovových plátků, ale vevnitř bude konstrukce dřevěná,“ přibližuje Anna Gümplová z programu Umění pro město. Holubník bude mít podobu bílého válce na třech nohách.

V Praze se běžně holubi odchytávají a zabíjejí. Holubník zato umožňuje jejich populaci regulovat nenásilně. Obsluha totiž holubí vejce vymění za umělá. „Když holub nevysadí vejce, tak to pro něj není žádné trauma a nemá důvod se z toho holubníku přemístit a jít hledat nějaké lepší hnízdiště. Protože ve chvíli, kdy tam má bezpečí, potravu a přísun vody, nemá důvod migrovat někam jinam,“ vysvětluje Kateřina Brabencová ze spolku Obecní holubník.

„Takovýto holubník může produkovat půl tunu trusu, který ale nebude rozmístěn nikde jinde,“ uvádí další výhodu Michael Ďuríček rovněž ze spolku Obecní holubník. Obsluha bude holubník uklízet třikrát týdně a také tam sypat krmivo. Stavba začne nejdříve na podzim, holubník vyjde asi na půl milionu korun.

autoři: Jaroslav Hroch , ech
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.