Počet lidí z Ukrajiny odbavených v pražském centru pomoci ve Vysočanech stále klesá

19. duben 2022

Denní počty uprchlíků z Ukrajiny odbavených v asistenčním centru v Praze klesají. Včera jich bylo 285, tedy o více než dvě třetiny méně než před týdnem. Celkem už zde ale pomohli zhruba 74 tisícům lidí. V centru pomoci Ukrajině ve Vysočanech byla reportérka Karolína Burdová.

Ještě v minulém týdnu sídlilo asistenční centrum v Kongresovém centru na Vyšehradě. Hlavním důvodem přesunu do Vysočan jsou plánované akce, které mělo Kongresové centrum dlouho dopředu nasmlouvané. Navíc prostor centra bude Praha také pomalu připravovat na letošní předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.

Asistenční centrum pomoci Ukrajině ve Vysočanech má nový orientační systém pruhů značených na podlaze, které navedou návštěvníky na správné místo. Nechybí místnost pro kojící matky, dětský koutek nebo ošetřovna. Prostor je teď členitější než na Vyšehradě, v případě potřeby tak bude možné přidávat nové přepážky.

Přehledný orientační systém tvoří barevné pruhy

Kapacita je tu ve srovnání s Kongresovým centrem asi poloviční, denně tu bez front můžou odbavit až tisíc lidí. To by ale podle vedení města mělo stačit, protože v poslední době se počty uprchlíků odbavených v centru pohybují mezi třemi sty a tisíci lidmi. Na začátku války přitom obsloužilo i 3 000 a více lidí denně. Rekordním dnem byl 9. březen, kdy to bylo 3 667 uprchlíků.

Jak Praha dál plánuje ukrajinským uprchlíkům pomáhat? To do vysílání zjištovala Karolína Burdová, poslechněte si celý příspěvek.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio