Po pražských ulicích se prohánějí koloběžky, s nimi ale roste počet úrazů. Roli hraje často alkohol i absence helmy

16. srpen 2021

Za tento rok vyjížděli pražští záchranáři k více než 100 lidem zraněným po pádu z koloběžky. Časté jsou úrazy hlavy a sedřené ruce. Ve vážném stavu v nemocnici končí asi pět procent pacientů. Nebezpečné jsou především elektrokoloběžky, na kterých lidé jezdí rychle a často i na chodnících, kde je to zakázané

Lidé při jízdě na elektrokoloběžkách navíc velmi často nemají helmy, což je riskantní. „Jednadvacetiletá dívka po pádu z elektrokoloběžky utrpěla velmi vážný úraz hlavy a musela být převezena na jednotku intenzivní péče. Na místě zasahoval také lékař,“ připomíná mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová asi měsíc starý případ, který se stal na Novém Městě.

Vloni skončilo na jednotce intenzivní péče po pádu z koloběžky sedm lidí. Letos byly takové případy čtyři. K nehodám často dochází v noci nebo nad ránem a roli často hraje alkohol. „Od roku 2019 tu máme 27 nehod bez přilby na vozidle soukromé organizace, z toho pouze osm nehod je bez alkoholu,“ dodává Zuzana Poláková ze spolku AutoMat.

Za loňský rok ošetřovali záchranáři po pádu z koloběžky 130 lidí. Nejčastější jsou úrazy hlavy, pohmožděné a sedřené ruce nebo nohy, ale i zlomeniny. Smrtelný úraz záchranáři zatím řešit nemuseli.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.