Po Mládkové je pojmenovaná planetka, AV předá mecenášce umění osvědčení

18. prosinec 2015

Mezi Marsem a Jupiterem obíhá nově kolem Slunce planetka pojmenovaná po mecenášce umění Medě Mládkové. Na počest zakladatelky Muzea Kampa jí dala jméno Mezinárodní astronomická unie. Oficiální osvědčení o pojmenování asteroidu dnes Medě Mládkové předá předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

O názvech planetek rozhoduje speciální komise Mezinárodní astronomické unie, která všechny návrhy posuzuje. Předsedkyně komise, astronomka Jana Tichá z observatoře na Kleti, Českému rozhlasu vysvětlila, kdo všechno může jméno pro planetku navrhnout.

„Může ho navrhovat její objevitel, což většinou není jednotlivec, ale tým. Případně může jméno navrhnout autor výpočtu dráhy planetky nebo to může být, ale bývá to výjimečné, samotná komise pro jména planetek a komet,“ popisuje.

Pro výběr jména planetky existuje podle ní několik omezení. „Jméno planetky nesmí být delší než 16 znaků. Nemělo by být podobně existujícímu jménu a pak by to nemělo být jméno politiků a vojevůdců, pokud neuplynulo 100 let od jejich smrti. Nemělo by to být jméno, které je urážlivé,“ dodává Tichá.

Podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu v současnosti existuje asi 700 planetek, které nesou české jméno:

„Nejsou to jen lidé, ale třeba i města. Lidí na zemi, po kterých se jmenuje nějaké kosmické těleso, mnoho není. Po svých objevovatelích se pojmenovávají komety. Objevitelé planetek a asteroidů mají možnost navrhnout pojmenování asteroidu, který objevili. Schvaluje to Mezinárodní astronomická unie.“

Jméno Medy Mládkové zařadila astronomická unie do seznamu letos v říjnu.

autor: tby
Spustit audio