Plzeňský rodák Bohouš Josef

8. únor 2012

Hostem Nočního proudu byl zpěvák, skladatel a muzikálový herec BOHOUŠ JOSEF, který minulý týden oslavil padesátiny. Řeč nepochybně přišla i na muzikál Kat Mydlář, ve kterém v současné době vystupuje, stejně jako na zahraniční hudbu, kterou rád poslouchá.

Plzeňský rodák Bohouš Josef (narozen 3. února 1962) po úspěšném absolvování Střední zemědělské školy nedostudoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou. Láska k muzice byla zkrátka silnější. Svou první kapelu založil v roce 1978 se spolužákem ze základní školy. Jmenovala se Laser. Bohouš v ní působil jako zpívající bubeník, poté následovala kapela Zrcadlo a dvouletá vojenská služba.

Během vojny začal Bohouš zpívat s plzeňskou skupinou General Bass, které za tři roky existence vyšly dva singly. Na Rockfestu v Praze (1988) získal Bohouš Josef zvláštní cenu za zpěv. Revoluční kvas na přelomu let 1989/1990 však skupinu General Bass definitivně pohřbil.

V létě roku 1990 ale vznikla kapela Burma Jones, která za své první demosnímky získala Zlatého Ambrože ´91. Na jaře 1993 vyšlo její debutové album Everybody´s dancing a na podzim téhož roku druhé album Římská 2. Skupina Burma Jones převzala českou výroční hudební cenu Gramy ´93 jako objev roku a Bohouš byl nominován na zpěváka roku.

Na přelomu let 1993/94 se skupina Burma Jones vydala na své první celorepublikové turné Camel Rhythm uvádí Burma Jones. V roce 1994 byl Bohouš Josef opět nominován na zpěváka roku. V témže roce získal nabídku na vystupování v chystaném muzikálu Jesus Christ Superstar (role krále Heroda) a během čtyřletého působení v tomto muzikálu (1288 repríz) natočil se skupinou Burma Jones další dvě alba (Burma Jones/1995 a Invaze/1998).

V roce 1998 začal Bohouš Josef vystupovat s kapelou Děda Mládek Illegal Band jako hráč na valchu. Do tohoto sdružení kamarádů a muzikantů, kteří obdivovali písničky Ivana Mládka, přišel v době, kdy se tahle muzika hrála v plzeňských hospodách a klubech.

Na konci roku 1998 ho Janek Ledecký obsadil do svého muzikálu Hamlet (Horácio) Za píseň Láska jenom láska z tohoto muzikálu získal Bohouš Josef od Evropy 2 výroční hudební cenu 1999 jako domácí zpěvák roku.

Během působení v Hamletovi začal Bohouš Josef chystat nové písničky pro Burmu Jones. Atmosféra v kapele však nebyla zrovna nejlepší, proto se Bohouš raději rozhodl pro vydání debutového sólového alba nazvaného 2 v jednom (2001). Ještě koncem roku 2001 začal zkoušet roli Štěpána v obnovené premiéře muzikálu Daniela Landy Krysař (odehrála se 6. března 2002 v Divadle Kalich).

Na podzim 2002 začaly zkoušky na další muzikál z pera Janka Ledeckého Galileo, kde Bohouš Josef vytvořil roli upáleného Giordana Bruna. Premiéra se uskutečnila únoru 2003. V létě 2004, kdy Josefovo angažmá v divadle Kalich pomalu končilo, přišla nabídka na muzikál Michala Davida Tři mušketýři - s krásnou rolí kardinála Richelieua. Premiéra se odehrála na podzim roku 2004.

Nové album skupiny Burma Jones Všechno má svůj čas vyšlo v květnu 2006. Hned v srpnu začal Bohouš Josef zkoušet v Divadle Broadway roli Octaviana v dalším Davidově muzikálu Kleopatra (premiéra byla 29. září 2006). V té době už vrcholily přípravy a zkoušky dlouho očekávaného muzikálu Karla Svobody Golem, který navíc otevřel novou scénu v centru Prahy – Divadlo Hybernia. 24. listopadu 2006 tam měl Bohouš Josef jako katolický kněz Štěpán Skotnica premiéru.

V muzikálu Michala Davida Angelika vytvořil Bohouš Josef postavu Degreze, poté se představil nejen jako účinkující, ale i jako hlavní tvůrce muzikálu Mona Lisa. Vystupoval rovněž v crazy-muzikálu Je třeba zabít Davida a ve vůbec prvním muzikálu Petra Jandy a Karla Šípa Ať žije rokenrol.

Na sklonku minulého roku absolvoval Bohouš Josef se skupinou Burma Jones akustické vánoční koncertní turné po republice a v současné době je k vidění jako Edward Kelly a vypravěč na jevišti Divadla Broadway v zatím posledním muzikálu Michala Davida Kat Mydlář.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.