Plzeňský kraj dostal přes 40 připomínek k dokumentaci nové spalovny v Chotíkově u Plzně

30. září 2011

Více než 40 připomínek dostal krajský odbor životního prostředí k dokumentaci nové spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně. Do roku 2015 ji tam plánuje postavit Plzeňská teplárenská za zhruba 2,5 miliardy korun. Veřejnost se mohla po dobu 30 dnů vyjádřit k dokumentaci, která hodnotí případné dopady stavby na životní prostředí a kraj ji zveřejnil na webových stránkách. Jsou převážné od občanů, ale také od dotčených organizací jako je hygiena a inspekce životního prostředí.

Všechny připomínky teď odbor životního prostředí předá zpracovateli posudku. Ten už je vybrán a bude podle nich a dokumentace zpracovávat posudek EIA (tedy vlivu stavby na životní prostředí) na záměr spalovny. Na jeho vypracování má 60 dnů, potom ho musí měsíc zveřejnit a každý ho opět může připomínkovat. Pět dnů po třicetidenní lhůtě bude posudek veřejně projednán a podle toho připraví zpracovatel doporučující nebo nedoporučující stanovisko k dopadům záměru na životní prostředí, což se očekává v polovině ledna. Záleží na tom, jak rychle bude zpracován posudek.

Spalovna už má přitom od 8. listopadu kladný závěr zjišťovacího řízení, podle něhož nemusí povinně absolvovat celý proces EIA, protože nebude mít velký dopad na životní prostředí. Investor tak mohl zahájit územní řízení. Teplárna ale chce dobrovolně projít celým procesem EIA, a proto podala dokumentaci a čeká na posudek a veřejné projednání. Reagovala tak na požadavky některých sdružení a obyvatel. Například ekologická organizace Děti Země chtěla, aby se uskutečnila "velká EIA", tedy nejpřísnější posouzení vlivů stavby spalovny s roční kapacitou 95 tisíc tun odpadu. Občanské sdružení Plzeňané proti spalovně navíc podalo v březnu stížnost k evropským komisařům.

Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov například chce, aby součástí dokumentace EIA byla studie na výběr lokality, protože podle nich nebyl ekologický, ale ekonomický. Dále sdružení poukazuje na nedodržení parametrů stavby, když na počátku byla slíbena menší spalovna jen pro Plzeň a blízké okolí.

Spalovna Chotíkov - umístění v terénu

Plzeňský kraj, Plzeň i Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje spalovnu podporují. Teplárna podala v červnu žádost o dotace z operačního programu Životní prostředí a čeká na verdikt. Pracuje na projektu pro územní rozhodnutí a připravuje druhé kolo tendru na dodavatele.

autoři: ČTK , Jiří Blažek
Spustit audio