Plynulejší doprava i zvýšení bezpečnosti provozu. Praha otevřela nový nájezd na Rozvadovskou spojku z ulice Bucharova

11. červenec 2023 10:12

Kolony a nebezpečné odbočování doleva. To už by pro řidiče najíždějící v pražských Stodůlkách na Rozvadovskou spojku měla být minulost. Nově je totiž v provozu nájezdová rampa z křižovatky ulic Bucharova a Nárožní. Od té město očekává mimo jiné i výrazně snazší průjezd celou oblastí.

„Tady museli řidiči při výjezdu z centra směrem na Rozvadovskou spojku projíždět dvěma světelnými signalizacemi. Tvořily se tady zácpy, které negativně ovlivňovaly nejenom automobilový provoz, ale i MHD.“

S náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem z Pirátů stojíme vedle nově vybudovaného nájezdu na Rozvadovskou spojku. Ten bude pro řidiče plynulejší i bezpečnější.

„Účelem této akce bylo zrušit to problematické levé odbočení na křižovatce Bucharova – Pekařská. Auta jela směrem od BISky a odbočovala vlevo na signalizované křižovatce na dálnici D5. Dnes pojedou o křižovatku dříve na Nárožní – Bucharova, kde odbočí doprava,“ upřesňuje Petr Tesař z vedení společnosti Eurovia, která měla stavbu na starosti.

Nájezd na Rozvadovskou spojku

Řešení i pro cyklisty

Město si od nového nájezdu slibuje i větší bezpečnost pro cyklisty. „Je tady nově vybudovaný světelný přejezd pro cyklisty s automatickou detekcí. Když cyklista projíždí tou křižovatkou, tak ho to detekuje a přes nájezdovou rampu tam potom blikne červená pro auta a bezpečně přejede,“ vysvětluje Zdeněk Hřib.

Technická správa komunikací ke stavbě nadjezdu využila už dříve postavenou zhruba 300 metrovou část Rozvadovské spojky, která nebyla využívána. K ní pak dostavěla asi 160 metrů dlouhou nájezdovou rampu, původní nájezd z Pekařské ulice je už nyní trvale uzavřený.

„Ten zůstává pořád, akorát nebude umožněno odbočit vlevo po přejetí toho nadjezdu. Tady to výrazně zjednoduší a zkrátí tu dobu najetí z centra pryč na výpadovku na Rozvadov,“ náměstek generálního ředitele TSK Josef Richter.

Nájezd na Rozvadovskou spojku

Nový nájezd na Rozvadovskou spojku je ale pouze dočasným řešením. Pražský magistrát tady plánuje vybudovat Radlickou radiálu, po které řidiči dojedou až na Smíchov a napojí se na městský okruh.

autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio