Plošné testování provázely hádky a chaos ve frontách. Praha naplnila denní kapacitu za 15 minut

23. duben 2020 11:42

Čtvrteční start plošného testování kvůli koronaviru doprovázely na některých místech šarvátky a chaos. Lidé se v dlouhých frontách dohadovali kvůli předbíhání nebo nedostatečným rozestupům. Denní kapacity testovacích míst v Praze a Brně se navíc rychle naplnily, takže část zájemců přišla zbytečně. Někteří pak mluvili o kolapsu systému.

Lidé ve frontě na náměstí Míru v Praze, kde začalo testování vzorku populace na protilátky proti koronaviru. Čekající by měli dodržovat dvoumetrové rozestupy

V Praze se denní kapacita naplnila po zhruba čtvrt hodině od otevření. „Zájem předčil veškerá naše očekávání. Lidé by měli zvážit, jestli nedorazit později. Budeme pokračovat ještě dalších sedm či osm dní a budeme pravidelně informovat o tom, jaké věkové skupiny jsou naplněny,“ řekl děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo.

Pražská centra umístěná v Zítkových sadech, Kateřinské zahradě a na náměstí Míru v Praze 2 otevřela v 10.00 ráno, první lidé u nich čekali ale už před osmou hodinou.

V Kateřinské zahradě testují do 15.00 seniory, poté do 20.00 je místo vyhrazené pro testování dětí. Ve frontě mezi lidmi docházelo dopoledne ke slovním konfliktům. A zájemci si také stěžovali, že něvěděli o možné denní kapacitě odběrových míst.

„Mohli jste říct dopředu, že kapacita je třeba 400 na den, aby sem lidé nechodili. Necháte to sem nacpat. Totální zkolabování našeho systému,“ stěžoval si jeden z mužů před Kateřinskou zahradou.

Praha, Brno, Litoměřice. Kde přesně se mohou ve čtvrtek nechat lidé otestovat na koronavirus?
autor: ako | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio