Plochodrážníci chtějí na MS družstev využít domácího prostředí a překvapit

9. červenec 2013

Fanoušci ploché dráhy v Česku se mohou těšit na mistrovství světa družstev. To se pojede příští týden od čtvrtka do soboty na pražské Markétě. Češi mají jako jediní jisté sobotní finále, mezi favority na titul ale patřit nebudou.

„Světová špička je o kousíček výš a my, kdybychom si chtěli sáhnout na medaili, museli bychom na sto dvacet procent využít domácího prostředí a znalosti dráhy, abychom byli schopni tyhle poznatky zúročit právě ve finálovém souboji,“ myslí si bývalý, tehdy ještě československý reprezentant Petr Ondrašík.

Momentálně pracuje jako sportovní ředitel Auto klubu Markéta, který světový šampionát družstev pořádá. A zkušeností má hodně, na pražském okruhu se totiž jezdí i závod prestižní Grand Prix. V té aktuálně není na stálo žádný z českých plochodrážníků. Navíc dva jezdci, kteří by měli reprezentovat na světovém šampionátu družstev - Lukáš Dryml a Matěj Kůs - mají zdravotní problémy. Dát dohromady čtveřici pro závod by tak mohlo být obtížné.

„Kdyby přišlo ještě nějaké nečekané zranění, neměli bychom to kým doplnit. Mladí kluci, kteří teď jeli, nejezdí špatně, ale nejsou na tom tak dobře technickou výbavou, aby mohli bojovat o nějaké kovy společně. Budeme se snažit, kdyby byl bronz, byl by to úspěch,“ konstatuje Josef Franc, který patří ke zkušeným reprezentantům.

Ani on není zdravotně úplně v pořádku, v závodění mu to ale nebrání. A doufá, že si Češi dokážou pomoct jako tým. Franc má i jeden příklad, kdy podobná soudržnost zafungovala.

„Polákům nejela motorka, tak většina závodníků jela na Gollobově motorce, protože jela rychle, nejrychleji, a tím získali titul mistrů světa, je to asi dva roky zpátky. Je to prostě o tom, poradit si. My to samozřejmě budeme dělat taky, já s tím problém nemám. Horší by bylo, kdyby to mně osobně nejelo, neměl bych jak poradit, protože bych se pral po psychické stránce sám se sebou."

Atmosféra: ano i ne

Čeští polochodrážníci jsou nasazeni zásluhou pořadatelství šampionátu rovnou do finále. Mohou se tak koncentrovat jen na ten nejdůležitější závod. A doufají, že je požene za úspěchem i množství českých fanoušků. I když přímo na dráze jezdci atmosféru moc nevnímají.

„Přímo na motorce člověk vnímá něco úplně jiného, já osobně ani nevím, jestli během té minuty dýchám, během těch čtyř kol. Ale jakmile jízda skončí, člověk to vnímat okamžitě začne. Před jízdou je hrozně velká nervozita, každý řeší svoje problémy uvnitř sebe, aby se to povedlo. Když pak jízda dopadne výborně, dává to snad i najevo,“ říká Josef Franc.

Finále světového šampionátu družstev se jede na pražské Markétě příští sobotu. Pokud se probojují do finále, měli by titul obhajovat Dánové.

autoři: tej , mva
Spustit audio