Plastika zlatých křídel opět zdobí střechu Fantovy budovy hlavního nádraží v Praze. Je stará přes 100 let

8. duben 2021

Sousoší okřídleného kola na věži Fantovy budovy na hlavním nádraží v Praze je znovu kompletní. Železničáři tam po téměř roční rekonstrukci vrátili plastiku zlatých křídel.

Plastika se původně měla opravovat přímo na věži, průzkumy ale ukázaly, že je ve velmi špatném stavu, a křídla se proto musela ze střechy budovy sundat. Křídla jsou vyrobená z mědi a pozlacená zhruba pěti tisíci plátky 24karátového zlata. Každé z nich váží asi 250 kilo.

„Křídla jsou zhruba z 19. století, vznikla samozřejmě při vzniku budovy hlavního nádraží a symbolizují vlastně znak okřídleného kola, což je symbolika Českých drah," vysvětluje restaurátor David Ritschel.

Nachází se ve výšce zhruba 40 metrů. Protože je na Fantově budově ještě lešení, křídla jsou zatím vidět jen z dálky a vyvýšených míst. Třeba z kopce Vítkov nebo Hradčan.

Kompletní rekonstrukce Fantovy budovy

Železničáři nyní dokončují i opravu fasády a střechy budovy. Ta začala v květnu 2019, říká náměstek ředitele Stavební správy západ Ondřej Göpfert. Opravovat se bude podle jeho slov i vnitřek budovy. Kompletně zrekonstruovaná by měla být Fantova budova v březnu 2023.

autoři: Markéta Šulejová , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka