Pikantní hrachová polévka s maďarskou klobásou

2. duben 2020

Dnešní recept si pro vás připravil kuchař David Šašek.

Ingredience:

  • 500 g zeleného hrachu
  • 150 g oloupané nadrobno nakrájené cibule
  • 15 g mačkaného česneku (1-2 stroužky)
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 150 g maďarské klobásy
  • 10 g mletého římského kmínu
  • 5 g mletého indického kari „Madras“
  • 100 g mrkve na kostičky
  • hrst posekané ploché petržele
  • pár kapek Tabasca
  • 100 ml olivového nebo rostlinného oleje
  • sůl a pepř k dochucení

Postup:

Hrách namočíme přes noc do studené vody a pak ve stejné vodě bez míchání pod poklicí uvaříme doměkka (cca 1,5 hodiny). Během vaření doléváme studenou vodu. Sítkem odebereme asi půl litru kuliček najednou a dáme stranou. Větší část uvařeného hrachu včetně vody necháme v hrnci.

V pánvi na rozehřátém oleji krátce orestujeme cibuli s maďarskou klobásou na kostičky a kostičky mrkve. Přisypeme kari, římský kmín, drcený čerstvý česnek a protlak. Pak přidáme vodu a vše přelijeme do hrnce k hrachu i s vodou a znovu krátce povaříme. Přidáme sůl, pepř a tabasco a vše vaříme ještě asi 10 minut.

Nakonec přidáme pokrájenou petržel (polovinu psaného množství) a vše umixujeme dohladka. Poté vrátíme zpět odebraný hrách, případně dosolíme, krátce povaříme a podáváme. V misce zdobíme křupavými chlebovými krutony a lehce posypeme zbytkem sekané petržele.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.