Pikantní hrachová polévka s maďarskou klobásou

Dnešní recept si pro vás připravil kuchař David Šašek.

Ingredience:

  • 500 g zeleného hrachu
  • 150 g oloupané nadrobno nakrájené cibule
  • 15 g mačkaného česneku (1-2 stroužky)
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 150 g maďarské klobásy
  • 10 g mletého římského kmínu
  • 5 g mletého indického kari „Madras“
  • 100 g mrkve na kostičky
  • hrst posekané ploché petržele
  • pár kapek Tabasca
  • 100 ml olivového nebo rostlinného oleje
  • sůl a pepř k dochucení

Postup:

Hrách namočíme přes noc do studené vody a pak ve stejné vodě bez míchání pod poklicí uvaříme doměkka (cca 1,5 hodiny). Během vaření doléváme studenou vodu. Sítkem odebereme asi půl litru kuliček najednou a dáme stranou. Větší část uvařeného hrachu včetně vody necháme v hrnci.

V pánvi na rozehřátém oleji krátce orestujeme cibuli s maďarskou klobásou na kostičky a kostičky mrkve. Přisypeme kari, římský kmín, drcený čerstvý česnek a protlak. Pak přidáme vodu a vše přelijeme do hrnce k hrachu i s vodou a znovu krátce povaříme. Přidáme sůl, pepř a tabasco a vše vaříme ještě asi 10 minut.

Nakonec přidáme pokrájenou petržel (polovinu psaného množství) a vše umixujeme dohladka. Poté vrátíme zpět odebraný hrách, případně dosolíme, krátce povaříme a podáváme. V misce zdobíme křupavými chlebovými krutony a lehce posypeme zbytkem sekané petržele.

Spustit audio

Související