Pietní místo na Staroměstském náměstí zatím zůstane, budou se o něj starat skauti

8. duben 2021

Na Staroměstském náměstí v Praze vzniklo před více než dvěma týdny pietní místo za zemřelé s nemocí covid-19. Vedení města ho zatím ponechá. Zdůvodnilo to potřebou lidí mít kde projevit smutek.

Příznivci iniciativy Milion chvilek pro demokracii nakreslili v pondělí 22. března brzy ráno na dlažební kostky 25.000 křížů za mrtvé s covidem. Původně měli iniciátoři akce kříže odpoledne smazat, nakonec se představitelé Prahy domluvili, že je tam nechají, než kříže smyje déšť.

Čtěte také

Lidé na náměstí začali následně nosit květiny a svíčky. Podle vedení Prahy se stalo místem pro zastavení, ohlédnutí a zhmotnění smutku. "Víme, že takové místo naše společnost velmi potřebuje. Málokdy se něco tak dotýká doslova všech. Rádi bychom proto umožnili, aby si lidé i nadále mohli památku zesnulých v důsledku pandemie covidu-19 připomínat," uvedla radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Dobrovolníci z řad skautů s pomocí města proto ve středu uklidili uvadlé květy a vyhořelé svíčky. Zbylé květiny, svíčky a další předměty přenesli skauti na jedno místo, kam lidé mohou i nadále přicházet.

autor: ech | zdroj: ČTK
Spustit audio