Petra Janů vyrazila na turné s Věrou Špinarovou

25. září 2014

Ve středu 24. září uvítal Miloš Skalka v Nočním proudu dalšího návštěvníka z celoroční série svých studiových hostů. Tentokrát přijala pozvání zpěvačka Petra Janů.

Pražská rodačka Petra Janů (narozena 19. listopadu 1952) prožívala léta dospívání v Sekerkových Loučkách u Turnova. Začala studovat na sklářské průmyslové škole v Železném Brodě a jako zpěvačka vystupovala s tanečním orchestrem železnobrodských sklářů.

Po přechodu na ekonomickou školu v Turnově, kde maturovala v roce 1970, se přestěhovala do Náchoda a pracovala jako sekretářka. Zpěvu se však nevzdala. Vystupovala s náchodským orchestrem Styl a po vítězství v okresní pěvecké soutěži a 3. místě v krajském kole se zúčastnila soutěže mladých pěveckých talentů Mladá píseň Jihlava ´71 – vypadla však už v předkole. Hned v příštím roce se však na ni ve stejné soutěži usmálo štěstí, když v interpretační soutěži obsadila 2. místo a získala Stříbrný řetěz.

Tehdy zaujala nejen porotu, ale i zástupce Divadla Semafor, kam nastoupila do divadelního angažmá a v sezóně 1972/1973 a převzala po Haně Zagorové roli Bludičky v muzikálu Jiřího Suchého a Ferdinada Havlíka Kytice.

Petra Janů

Záasadní zlom v kariéře

Rozhodující zlom v její kariéře znamenala spolupráce s Otou Petřinou a Zdeňkem Rytířem, která současně způsobila její odchod ze Semaforu (1977). Po několika singlech a debutovém sólovém albu Motorest ji hlasy příznivců vynesly v roce 1978 v anketě Zlatý slavík na třetí místo. Ve Slavíkovi dosáhla v letech 1979 a 1985 na druhé místo, aby v anketě roku 1987 obsadila v kategorii zpěvaček dokonce místo první.

Po muzikálové Kytici se objevila na začátku 90. let v průkopnické inscenaci slavného francouzského muzikálu Bídníci (Divadlo na Vinohradech), který odstartoval muzikálový boom v Čechách, v poslední době hrála v muzikálových produkcích Divadla Broadway a v Divadla Hybernia (Tři mušketýři, Angelika a Golem).

Aktuálně

V současné době vystupuje Petra Janů koncertně především se skupinou Golem Jana Václavíka. K 60. narozeninám jí vyšlo reprezentativní trojcédéčko nazvané Má pouť, na něž editor kompilace Jan Adam vybral a sestavil 60 nahrávek, které přehledně mapují její dosavadní pěveckou dráhu.

Návštěva Petry Janů ve studiu Reginy a v Nočním proudu se točila kolem současného koncertního turné, které Petra Janů absolvuje s kolegyní Věrou Špinarovou.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.