Petr Veselý z Divadla Na Fidlovačce: Online je sice fajn, ale bez diváků nemá divadlo cenu

Hostem pořadu K věci byl člen umělecké rady Divadla Na Fidlovačce, herec a režisér Petr Veselý. Se Štěpánkou Duchkovou mluvili o tom, jak divadlo změnila koronavirová pandemie, jestli se diváci vrací a jak slaví 100. výročí založení.

Divadlo Na Fidlovačce oslavilo 28. října sto let existence, za tu dobu se dost proměnilo. Původní scéna měla kapacitu přes 800 míst a byla celá ze dřeva. „Tam byly balkóny, ochozy, vypadalo to vlastně úplně jinak. Ale ta arénovost, která je zachována i v dnešní podobě Divadla Na Fidlovačce, tam byla vždycky,“ popisuje herec Petr Veselý. Ke kulatým narozeninám si nuselské divadlo nadělilo speciální galavečer koncipovaný jako průlet desetiletími.

Koronavirová pandemie zásadním způsobem ovlivnila chod všech divadel. Dlouhá pauza skončila pro nuselskou scénu až letos v září, diváci se naštěstí vrací. „Co se změnilo, to je nákup vstupenek. Předtím bylo normální, že si je diváci kupovali dva, tři měsíce dopředu. To se teď neděje, z pochopitelných důvodů. Obchodní strategie a plánování divadel se musí měnit. Diváci jsou zvyklí teď chodit na poslední chvíli,“ vysvětluje Petr Veselý.

Sám není jen hercem a členem umělecké rady, ale také režisérem. Koncem listopadu bude mít premiéru nový autorský muzikál Betlém hledá Superstar. Příběh o tom, že Marii a Josefa může do Betléma doprovázet kdokoli, stačí uspořádat konkurz. „K tomu se kromě osla dostaví i jednorožec a lev. A jak to je dál, tak to by se diváci měli přijít podívat, protože budou velmi překvapeni.“

Divadlo striktně dodržuje všechna hygienická opatření a Petr Veselý má velkou radost, že můžou opět hrát pro publikum. „Online je sice fajn, ale pro divadlo to neposkytuje moc dlouhou životnost. Jak jsme říkali na našem večeru ke sto letům, bez diváků opravdu divadlo nemá cenu.“

Jaké další novinky má pro letošní sezónu Divadlo Na Fidlovačce připravené? A zasáhla pandemie i do dramaturgického plánu? Poslechněte si v rozhovoru Štěpánky Duchkové.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.