Petr Kolář v Nočním proudu

18. prosinec 2014

Ve středečním Nočním proudu uvítal moderátor Miloš Skalka dalšího ze svých nočních hostů. Pozvání tentokrát přijal zpěvák, skladatel, kytarista a bubeník Petr Kolář, který právě vydává CD a DVD nazvané prozaicky Petr Kolář - Na Žofíně Live. Komplet představuje koncertní záznam z akustického vystoupení Petra Koláře, který k němu dodává: „Myslím, že z nahrávky čiší úžasná energie a nálada. Mám za to, že se tohle album hodí i k Vánocům, kdy se člověk snad na chvíli zastaví."

Českobudějovický rodák Petr Kolář (narozen 20. června 1967) navštěvoval hodiny hry na bicí nástroje (LŠU), od osmnácti let zpíval s rockovými skupinami a získával první zkušenosti z práce v nahrávacím studiu. V roce 1993 přesídlil do Prahy, zakrátko poté se výrazně prosadil na muzikálové scéně. Postupně účinkoval v muzikálech Dracula, Vlasy, Hamlet, Krysař, Johanka z Arku, Galileo, Excalibur, Láska je láska, Tři mušketýři a Golem.

V roce 1995 se Petr Kolář stal na základě úspěšného konkursu zpěvákem skupiny Precedens, o dva roky později s tímto souborem vydal album Lalalá a současně navázal spolupráci se skladatelem a producentem Karlem Svobodou.

V roce 1999 vyšlo album Velvet Revolution trojice Kocáb-Kolář-Kympl a ve stejném roce vydal Kolář své debutové sólové album Mackie Messer, na němž v produkci Martina Němce představil objevné coververze českých i zahraničních písní. V roce 2002 se Petr Kolář postavil k sólovému mikrofonu skupiny Arakain, kde vystřídal Aleše Brichtu a v únoru 2003 absolvoval ve společnosti Daniela Landy mimořádně úspěšné koncertní turné po republice (Vltava Tour). V témže roce vyšlo album Arakainu Metamorfoza. V závěru roku Petr Kolář představil na koncertu k 65. narozeninám Karla Svobody v Lucerně svůj první sólový hit Ještě, že tě, lásko, mám (hudba Karel Svoboda, text Petr Šiška).

Petr Kolář

V roce 2004 nabídl Petr Kolář ve spolupráci s operní divou Evou Urbanovou na otevíracím koncertu dnešní O2 Areny výtečnou verzi queenovské klasiky We Are The Champions a ve stejném roce natočil spolu s Leonou Machálkovou úspěšný duet Den, kdy se vrátí láska (ústřední melodie TV seriálu Pojišťovna štěstí).

V roce 2005 vydal své druhé a současně poslední album s Arakainem (Warning), opustil sólový mikrofon souborů Arakain a Precedens a vydal se na sólovou dráhu. V říjnu 2005 vyšlo jeho druhé sólové album nazvané prozaicky Album. Na podzim roku 2006 se na trhu objevilo koncertní CD/DVD Petr Kolář v Lucerně. V červenci roku 2007 vyhrál Petr Kolář mezinárodní pěveckou soutěž v Turecku a nedlouho poté představil sólovou novinku Bez křídel, na které se výrazně podílel i jako autor. V roce 2011 vydal své zatím poslední studiové album Čas nás naučí. Na kolekci novinek se můžermě těšit už na jaře příštího roku.

Petr Kolář - Na Žofíně Live

Vynikající zpěvák, držitel pěti stříbrných Českých slavíků, interpret velkých hitů a muzikálová hvězda Petr Kolář přichystal k letošním Vánocům speciální dárek pro všechny své fanoušky. Koncertní záznam CD/DVD z úspěšného akustického koncertu v Paláci Žofín z dubna letošního roku potěší svátečně laděnou atmosférou, nápaditými aranžemi a také akustickým podáním oblíbených písní. Zpěváka doprovází ve skvělé formě hrající kapela, rozšířená o smyčcový kvartet a saxofon, jenž podtrhuje melodičnost písní.Musím říct, že atmosféra v sále byla skvělá a jsem si jistý, že pohoda se přenese i na fanoušky, kteří neměli možnost se přijít na koncert podívat,“ dodává s úsměvem zpívající autor.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.