Petr Janyška: Kaczyński se vydává Trumpovou cestou

10. únor 2024

V Polsku se dnes vede každý den tvrdý politický boj, odcházející Jaroslaw Kaczyński vyvolává denně konflikty, vybičovává situaci do dramatických poloh. A nová vládní koalice Donalda Tuska mu čelí tím, že vrací zemi klid a právo zákona.

Čtěte také

Kaczyński prohrál volby o čtyři milióny hlasů, vzkaz národa, že ho už nechce, byl jednoznačný. On si to ale odmítá přiznat a překrucuje realitu.

Stále víc to vypadá, že hodlá jít Trumpovou cestou. Jestliže Trump zavelel nepřímo k útoku na Kapitol, Kaczyński se ve středu pokusil o něco podobného, jen v daleko menších a daleko směšnějších rozměrech.

Už několik týdnů se snaží vybičovat veřejné mínění kauzou dvou bývalých politiků své strany, z nichž jeden byl ministrem vnitra. Před Vánoci je regulérní soud odsoudil za zneužití pravomoci veřejného činitele na dva roky nepodmíněně.

Čtěte také

Prezident Duda, který od voleb hájí nikoli zájmy státu, ale strany PiS, je vzápětí omilostnil s tvrzením, že prý byli „krystalicky čistí“. Než to udělal, pobyli si pár dní ve vězení a Kaczyński z nich hned učinil politické vězně.

Spolu s vrcholnými činiteli své strany a plačícími manželkami obou chodil před vězeňskou bránu demonstrovat proti údajné nespravedlnosti. Později dokonce padaly výroky, že tam prý oba měli být mučeni.

Zájem o vyvolání násilného střetnutí

Druhé jednání toho divadla se potom odehrálo kolem poslaneckých mandátů obou. Na podzim byli zvoleni do parlamentu, soudním rozsudkem ovšem o poslanecký mandát přišli. To jim stvrdil i předseda parlamentu. Oni a spolu s nimi Kaczyński i prezident Duda ovšem tvrdí, že jsou stále poslanci. A minulou středu se oba snažili násilím vniknout do Sejmu, dolní komory.

Čtěte také

Doprovázela je celá politická špička strany PiS včetně Kaczyńského, cílem bylo vyvolat strkanici a nejlépe nějaké násilné střetnutí, které by se ideálně hodilo pro video.

Uniformovaná Poslanecká stráž jim však klidně, ale pevně ve vniknutí zabránila, argumentujíc, že nemají poslanecké průkazy. Oba si samozřejmě mohli vyřídit vstupenku pro veřejnost, to však neudělali. Smyslem jejich akce bylo vyvolat konflikt.

Nahrávání Putinovi?

Kaczyński se z nich snaží udělat národní mučedníky, ale nevychází mu to. Většina Poláků si myslí, že oba byli odsouzeni po právu a že v parlamentu nemají co dělat. Kromě tvrdého jádra voličů PiS jejich osud nikoho nedojímá.

Čtěte také

Ruce od nich dává pryč i část politiků PiS, protože se začíná ukazovat, že v minulosti nelegálně odposlouchávali systémem Pegasus nejen tehdejší opozici, ale pro potřeby Kaczyńského i špičky jeho strany PiS.

Kaczyński a jeho okolí se chovají stále hysteričtěji, jako by jim nedošlo, že už nemají na povel státní instituce, policii ani veřejnoprávní televizi, jak byli zvyklí osm let. Absurdně křičí, že v Polsku došlo k převratu, že se tam pošlapávají zákony, nastupuje totalitarismus, že tam jsou političtí vězni.

Po středečním incidentu Kaczyński dokonce prohlásil, že od nové vlády lze čekat politické vraždy. Jako by v tom svém kopání kolem sebe už neznal meze.

Petr Janyška, bývalý velvyslanec ve Francii a publicista

Ten člověk je pro Polsko velmi nebezpečný. Jak svou snahou vyvolat studenou občanskou válku, tak i svými konkrétními výroky objektivně nahrává Putinovi jako nikdo jiný.

Přitom jednou z podmínek, aby Ukrajina nepadla, je klidné, nerozhádané Polsko za zády. V polské společnosti ale Kaczyński i PiS už výrazně ztrácejí na oblibě.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio