Peníze na varhany pro sv. Markétu

1. říjen 2004

Bazilika svaté Markéty v Břevnovském klášteře v Praze 6 se do tří let dočká nových varhan. Budou také opraveny části původní barokní varhanní skříně. Náklady dosáhnou téměř 11 milionů korun. Spolek břevnovských podnikatelů a živnostníků, který s plánem přišel, proto nyní vyhlásil veřejnou sbírku.

Barokní varhanní skříň vznikla podle návrhu stavitele kostela Kyliána Ignáce Dientzenhofera. Původní varhany do ní byly umístěny v roce 1775. Po více než sto letech byly rekonstruovány. Při opravách byla skříň poškozena, varhany byly navíc méně kvalitní. Koncem 70. let minulého století zahájil další rekonstrukci nástroje soukromý varhaník. Podle Pavlové však varhany rozebral, většinu částí odcizil a skříň ještě více poničil. Zachovalo se jen několik původních píšťal. Nyní se v kostele používají elektronické varhany. "Chceme dát místu to, co mu patří," podotkl převor Prokop Siostrzonek.

Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa uvedl, že navrhne v rozpočtu městské části pro příští rok dotaci dva miliony korun. Příspěvek ze svého přislíbil primátor Pavel Bém. Magistrát prý vstoupí do projektu v případě, že budou peníze scházet. Už v pondělí se v bazilice uskuteční koncert, jehož výtěžek půjde na stavbu varhan. Výtěžek se odhaduje na 100 000 korun. Koncerty se stejným účelem by se měly konat dva až tři ročně. Přihlásili se už také první dárci. "Musí se podařit částku vybrat," řekla Pavlová. Rekonstrukční práce podle ní začaly, výroba varhan začne v lednu. Lidé, kteří chtějí projekt podpořit, mohou poslat peníze na účet číslo 666666888/0300. Nové varhany mají poprvé zaznít v dubnu 2007, kdy uplyne sté výročí povýšení obce Břevnov na město.

Spustit audio