Pečený hovězí pupek s domácí tatarskou omáčkou

Pupek je měkká část hovězího břicha bez kostí. Řezníci v zahraničí ho ještě dál porcují, u nás se většinou prodává vcelku. Jde o relativně levné maso, se kterým se ale dají dělat kulinářské zázraky. Zkuste si jeden takový vykouzlit podle receptu Radka Davida, šéfkuchaře restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Pečený hovězí pupek:

700 g hovězího pupku
2 g soli
1 g pepře

Postup:

1. Pupek osolte, opepřete a opečte na pánvi.

2. Dopečte v troubě na teplotu ve středu 55 °C.

3. Nechte vychladit a nakrájejte na plátky.

Tatarská omáčka:

200 g majonézy (nejlépe domácí)
20 g nálevu z okurek
50 g sterilovaných okurek
30 g ančoviček
25 g kapar
1 g pažitky
sůl

Postup:

1. Majonézu smíchejte s nadrobno nakrájenou okurkou, kapary, pažitkou, ančovičkami a dle potřeby okyselte nálevem z okurek a osolte.

Nakládaná šalotka a salátová okurka:

100 g vody
100 g cukru krupice
100 g octa z bílého vína
10 g hořčičného semínka
4 šalotky
1/2 salátové okurky

Postup:

1. Vodu, cukr, ocet a hořčičné semínko společně převařte a nechte 30 minut odstát. Pak přeceďte a rozdělte do dvou misek.

2. Do jedné misky nakrájejte salátovou okurku na 1 cm plátky a do druhé šalotky na 5 mm silné plátky. Nechte při pokojové teplotě vychladnout.

Petrželový olej:

50 g hladké petrželky
80 g olivového oleje

Postup:

1. Olej nalijte do misky, přidejte petrželku, rozmixujte ponorným tyčovým mixérem a přeceďte přes jemný cedník.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.