PCR testy zdarma nebo bezplatné storno zájezdu. Cestovní kanceláře lákají zájemce na benefity

9. únor 2021

Navzdory pandemii koronaviru Češi nakupují letní zájezdy stejně jako v minulých letech. Cestovní kanceláře prodaly v předprodejích už tisíce dovolených. Některé společnosti nabídky first minute zájezdů navíc prodloužily až do konce března. Klienty lákají na nejrůznější benefity, například bezplatné storno dovolené nebo PCR testy zdarma.

Na dovolenou v Řecku si třiatřicetiletá Petra počká přesně rok. Loni si s rodinou koupili zájezd do Řecka, kvůli vládním restrikcím ale nikam neodletěli. Namísto vrácení peněz tehdy získali voucher, který jim letos vyprší. „Doufejme, že to letos teda vyjde. Pokud ne, tak nám tedy bylo cestovní kanceláří sděleno, že kdyby nastala stejná situace, zavřely se hranice a my tedy nemohli odletět, tak by nám  měli do 14 dnů vrátit peníze.“

Stejně jako Petra letos využije svůj poukaz z loňska řada dalších klientů. Třeba společnost Blue Style loni vydala víc než sto tisíc cestovních voucherů, Invia jich vystavila přes čtyři tisíce. „Naše společnost prodala už tisíce zájezdů. Asi 20 procent zákazníků využívá k platbě zájezdů své vouchery z minulého roku,“ doplňuje mluvčí firmy Andrea Řezníčková.

A třeba v případě Čedoku je to přibližně čtvrtina klientů. Podle ankety společnosti Invia si teď Češi vybírají hlavně červencové pobyty. V předstihu si nakupují zájezdy nejčastěji lidé kolem čtyřicítky, zhruba třetinu klientů pak tvoří rodiny s dětmi. Včasným nákupem totiž lidé můžou využít benefity, které cestovní kanceláře nabízejí. Například až čtyřicetiprocentní slevu z katalogové nabídky zájezdů. „Aktuálně na first minute zájezdy poskytujeme superslevy na včasný nákup, nabízíme až dvě děti zcela zdarma a nechybí ani nabídka dotovaných zájezdů pro seniory. Navíc vzhledem k situaci nabízíme možnost bezplatné změny zájezdu a připojištění na covid 19,“ zmiňuje další výhody marketingový ředitel společnosti Alexandria Petr Šatný.

Vede Řecko, Turecko a Egypt

Většina cestovních kanceláří kvůli přetrvávajícím vládním omezením letos nastavila nové cestovní podmínky. Třeba Fischer umožňuje podle mluvčího Jan Bezděk bezplatné storno dovolené ještě pár dní před odjezdem. „Klient platí jen jednu zálohu a zbytek zájezdu doplácí až 30 dnů před odletem. Navíc se může sám svobodně rozhodnout, jestli na dovolenou odjede nebo ne a neriskuje tím, že by přišel o svoje peníze. Pokud odletět nechce, tak nemusí udávat žádné důvody a my mu peníze vrátíme zpátky.“

Oproti předchozím rokům se výběr destinace příliš neliší. Vedou řecké ostrovy a také turecká riviéra. „Na léto se nejvíc prodává Egypt, Turecko, Řecko, Tunisko, Španělsko. Do nabídky jsme zařadili i spoustu novinek jako Menorcu, Mallorcu, Ibizu, Santoriny a odlety z Pardubic,“ říká mluvčí Exim Tours Petr Kostka.

Nejenom o letecké zájezdy je mezi Čechy zájem. Třeba společnost RegioJet letos znovu vypraví svoje vlaky do Chorvatska. Loni si jízdenky koupilo víc než 60 tisíc lidí. Předprodej na léto spustí dopravce ještě během února. „My jsme už nějakou dobu viděli velký zájem ze strany cestujících, kteří se ptali, jestli se loňský provoz bude letos opakovat. De facto jsme čekali, až se dokončí jednání s Chorvatskou stranou. Plánujeme zahájit předprodej jízdenek přibližně v polovině února,“ říká mluvčí Aleš Ondrůj.

Zájem směrem k létu hlásí i čeští ubytovatelé, hlavně malí soukromníci. Někteří mají na letní prázdniny už teď plné rezervační systémy. Lidé zkrátka doufají, že se vládní omezení zmírní a možnost ubytování nebude platit jen pro pracovní cesty tak, jako tomu je v současnosti.

autoři: Zuzana Švejdová , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.