Pavel Šporcl: Chci být především dobrý houslista a pak něco dál

18. květen 2015

Je to půl roku, co Pavel Šporcl uvedl na trh svoje poslední album Gipsy Fire a už se opět chystá do studia nahrávat. Mezi tím se v anketě Českého rozhlasu stačil stát Šarmantní osobností roku a oženit se. O tom všem se Pavel Šporcl rozpovídal v pořadu S vámi v Praze s Petrem Zajíčkem.

Na svátek všech zamilovaných si Pavel Šporcl po desetileté známosti vzal herečku Báru Kodetovou. „Najednou jsem získal pocit, že - aby se ze mě stal ten správný muž, musím vzít i takto svou rodinu pod ochranná křídla," říká v našem rozhovoru Pavel Šporcl a se smíchem dodává: „Měl jsem podruhé nebo potřetí v životě na sobě oblek s kravatou, ale vázanka nebyla upnutá až ke krku, muselo to být alespoň trochu ležérní, jinak bych nevydržel."

Čtěte také

Jak sám houslový virtuos přiznává, to, jak vypadá, mu nikdy nebylo lhostejné. Dnes už pro něj charakteristický šátek na hlavě ovšem měl být nejenom součástí jeho image, ale i prostředkem, jak přivést mladší publikum ke klasické hudbě. „Šátek byl jen taková berlička, která mi pomohla, ale vždycky mi šlo o to, abych hrál dobře. Mrzelo mě, že na koncerty klasické hudby chodí převážně starší lidé a ti mladší říkají, že vážné hudbě nerozumí."

Postupně se Pavel Šporcl začal objevovat v televizních pořadech i estrádách, kde hrál svůj repertoár. „Myslím, že se mi tím klasickou hudbu podařilo zpopularizovat," říká.

Přiučil se i u Michaela Jacksona

Kromě profesorů hudby Pavla Šporcla ovlivnily i velké popové hvězdy jako Michael Jackson. „Říkal jsem si, že se pokusím nějak nevědomky vstřebat, jak tyto megahvězdy dokáží manipulovat davem. Musí mít v sobě něco, co lidi přitahuje, aniž by to tušili. Od popových hvězd jsem se hodně naučil v přístupu k posluchačům a v tom, jak vedou koncert," vysvětluje.

Nevšedním prvkem jeho koncertů je bezpochyby i to, že si je sám uvádí. Stejně tak tomu bude i během turné k 330. výročí od narození J. S. Bacha, které plánuje v závěru letošního roku a během kterého představí i nové CD. Poslechněte si víc. ZDE

Pavel Šporcl
Spustit audio