Pavel Callta: Na svůj první videoklip jsem si vydělal ve vodáckém baru

13. září 2020

Narodil se v České Lípě. Od mala se věnoval hudbě, která ho dnes živí. Vydal už nespočet singlů, připravuje druhé autorské album a uvažuje i o druhé knize. Hostem pořadu Až na dřeň byl Pavel Callta.

Pavel Callta během podzimních dní dohání resty, neboli nahrazuje koncerty, které se nemohly konat na jaře. Kromě toho chystá nové album. „Myslím, že je tam stále znát můj rukopis. Ale je tam třeba jedna skladba, která hodně vybočuje. Mám tam třeba i saxofon, takže se zároveň snažím zkoušet něco nového,“ vypráví zpěvák, který má prý šuplík plný textů. „Nedávno jsem třeba našel text z roku 2015 a bylo to trochu, jako by to psalo štěně. Kdežto dnes jsem už pes ve středních letech,“ směje se zpěvák a dodává, že i ony staré texty se dají využít.

Tvorbu Pavla Callty charakterizuje přirozenost a citovost. „Neskládám song tak, aby to byl největší hit. Nesnažím se podbízet, ale samozřejmě musím přemýšlet i o tom, jestli to osloví posluchače,“ vysvětluje zpěvák, který si do psaní moc mluvit nenechá.

Pavel Callta vyrostl v České Lípě a hudbě se věnoval od mala. Klavír ho ale nebavil, trubku nechal kvůli sportu a zlom přišel až se zpíváním v tamním Big bandu. „Moje maminka byla zpěvačkou a já to vždycky chtěl dělat. Máma byla ale dost tvrdá a zdálo se jí, že zpívám falešně. Jednou jsem ji ale pozval na velký koncert v Mimoni a ona byla úplně paf z toho, jak zpívám, a to mě obrovsky nakoplo.“

Za snem stát se zpěvákem si Pavel Callta cílevědomě šel od svých 14 let a třeba na svůj první videoklip si vydělal ve vodáckém baru. Celou dobu si psal deník, do kterého se vypsal i ze smutku ze smrti maminky a sebevraždy tatínka. Deník loni vydal knižně a zvažuje pokračování.

Poslechněte si celý pořad Až na dřeň.

autoři: Kateřina Kubalová , jp