Pátek ve znamení karnevalu, gastronomie i nahých lyžarů

21. únor 2014

Jak to vypadá, když bohové tančí, zjistíte od 19:30 v Clam-Gallasově paláci ve stejnojmenném představení. To je součástí Festivalu Carnevale Praha, který má být barokně pojatou oslavou masopustu. Diváci uvidí symbolický taneční duel antických božstev Neptuna a Marta.

"Bude v rozšířeném nastudování, ve kterém zazní na jedné straně hudba a tance skladatelů císařského dvora Leopolda I., a na straně druhé to bude Jean-Baptist Lully, který byl dvorním skladatelem krále slunce Ludvíka XIV., krále Francie," popisuje mluvčí akce Zlatuše Josefa Müller.

Festival Gastro Tour pokračuje druhým dnem. Na holešovickém výstavišti naplánovali organizátoři až do neděle program nejen pro profesionály, ale i pro milovníky dobrého jídla. Ochutnat můžete například cukrárenské výrobky nebo některý z mnoha druhů steaků.

"Bude připraveno ústřicové odpoledne, potom tu máme kolem oběda exhibici thajských kuchařů, speciální program mají polévky. Zítra letem světem světovou i domácí gastronomií, je toho zkrátka hodně a myslím si, že každý gurmán si přijde na svoje," zve programový ředitel festivalu Ivan Foral.

Představení Ty, který lyžuješ ostravského souboru Bílé divadlo, má za sebou už více než 180 repríz. Dnes herce čeká další uvedení inscenace, tentokrát ale v pražském divadle La Fabrika od 19:30. Představení si odbylo premiéru už v roce 1997, kdy vzniklo na základě kreseb výtvarníka Martina Velíška. Herci jsou na jevišti úplně nazí a na nohách mají staré lyže.

Logo

"Výtvarný recenzent Karel Císař napsal krásné věty, za kterými si stojíme: „Člověk, který si nasadí lyže a stane se lyžařem, je svým rozhodnutím proměněn. Stává se cizincem, který jde tam, kam jiní bez lyží nemohou. Lyžař je zprvu lyžařem svátečním, na lyžích se člověk vrací sám k sobě. Lyžování je formou sebepoznání." To je taková idea našeho představení," říká ředitel souboru Jan Číhal.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.