Panoramatická okna a jednoduché linie. Nová lanovka na Petřín bude umět mrkat a červenat se

23. září 2022

Novou podobu petřínské lanovky navrhla designérka Anna Marešová a její tým. Vyznačuje se jednoduchými liniemi, obrovskými okny a vtípkem odkazujícím na romantickou pověst Petřína. 

„Rozhodli jsme se jít cestou udržitelného a funkčního, nikoli okázalého designu a vytvořili jsme nadčasovou variantu, která bude sloužit lidem a bavit je minimálně dalších 30 let,“ říká Anna Marešová.

Lanovka bude disponovat panoramatickými okny, která budou umístěna i ve střešní části. Vůz bude rozdělen do čtyř oddílů a každý bude mít samostatné vstupní dveře. To má podle designérů zajistit pohodlnější nastupování a vystupování cestujících.

Kapacita vozů bude až 120 stojících lidí. Spodní část vozu bude určena pro vozíčkáře nebo cestující s dětmi, informuje server Protišedi.

„Soutěž se týkala pouze vozů, ale moc rádi bychom proměnili i nástupiště, aby se usnadnil nástup pro kočárky a lidi na vozíku. A samozřejmě aby se nástupiště celkově zpříjemnila, proto jsme si dovolili i malou proměnu dolní stanice na Újezdu,“ dodává Anna Marešová.

Designéři při tvorbě nové podoby vozu mysleli i na místo, kde se bude lanovka používat. Jelikož je Petřín spojen s láskou a legrací, tak do celkového designu vozu zakomponovali i jeden originální prvek.

„Chtěli jsme do jízdy dostat ještě více zábavy, a tak hra se světly začíná právě v okamžiku, kdy se dva vozy po cestě potkávají. Těsně před tím, jeden vůz na druhý laškovně mrkne. Ten se zastydí a celý zčervená – interiérová světla zčervenají a celý vůz uvnitř zrůžoví,“ popisuje Anna Marešová.

autor: Marcel Faltys | zdroj: Radio Wave
Spustit audio

Související