Pandemie přispěla ke zvýšení počtu učitelů. V Praze a středních Čechách jich je ale i přesto nedostatek

23. srpen 2021

Ředitelům škol, kteří už několik let bojují s nedostatkem učitelů, pandemie koronaviru paradoxně pomohla. Do školství se totiž vrací bývalí učitelé a přichází i lidé ze soukromé sféry, kteří během pandemie přišli o práci. Neplatí to ale plošně – například v Praze pedagogové i pedagožky stále chybí.

Jana Horníková ještě loni na jaře provázela po Praze turisty. Poté přišla pandemie koronaviru a nedostatek práce. Vystudovala španělštinu se zaměřením na pedagogiku. Učila na jazykových školách nebo doučovala studenty, a tak se rozhodla, že si vzdělání rozšíří.

„Našla jsem si, že je v Českých Budějovicích rekvalifikační studium. Takže jsem byla přijata jako učitelka pro první stupeň,“ vypráví.

Čtěte také

Podle odborníků její příběh není ojedinělý a učitelek i učitelů přibývá. V Praze i ve středních Čechách ale problém přetrvává i nadále. Nejpalčivější je situace na prvním stupni nebo u předmětů matematika a fyzika. To potvrzuje i Jindra Pohořelá, která vede základní školu U Roháčových kasáren v Praze 10.

„Dneska to je spíš o tom, že si učitelé vybírají svoje místo, než že by si ředitel v těchto některých oborech vybíral svého učitele,“ komentuje Pohořelá.

Rostou platy, ale i náklady na život

Za nedostatkem učitelů v hlavním městě stojí především náklady na život. Platy učitelů sice rostou, ale bydlení v Praze je drahé. Městské části se sice snaží nabízet obecní byty, ale není jich dostatek. Magistrát zase posílá peníze navíc. „V průběhu uplynulých tří let jsme alokovali přibližně dvě miliardy dvě stě milionů korun na posílení odměn,“ říká radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

I když učitelů v Česku přibývá – částečně i v Praze – není vyhráno. Záleží totiž na tom, zda je školství neodradí, varuje Karel Gargulák z Informačního centra o vzdělávání EDUin. „První léta jsou nejčastějším obdobím, kdy učitelé z povolání zmizí, kdy nejsou spokojeni s tím, jaké podmínky mají ve školách,“ zdůvodňuje Gargulák.

Pomoct by měly jasně nastavené systémové podmínky a vzdělávání, které začínající učitele podpoří. A motivací by bylo i navýšení platu. To mimo jiné řeší novela zákona o pedagogických pracovnících. Ta se zasekla ve sněmovně a není jisté, zda ji poslanci do voleb schválí.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.