Památková asociace chce převzít budovy v bývalých lázních Kyselka

12. srpen 2011

Zchátralým lázním v Kyselce na Karlovarsku svitla další naděje na záchranu. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví České republiky chce totiž zdevastovaný areál získat do svého vlastnictví. Sdružení už požádalo o bezúplatný převod současné vlastníky, kterými jsou společnost Karlovarské minerální vody a firma C.T.S. Duo. Asociace požádala, aby na ni byly bezúplatné převedeny památkově chráněné objekty.

V případě Karlovarských minerálních vod má jít o bývalý hotel Praha (dříve Korunní princ Rudolf) a bývalou stanici lanovky. U C.T.S. Duo se jedná o další blíže nespecifikované nemovitosti. Hlavním problémem, který zablokoval obnovu budov v Kyselce, je nedostatek peněz a také chybějící silný investor, který by do projektu vstoupil. Například firma C.T.S. Duo investovala do Kyselky, včetně kupní ceny, od roku 2006 kolem 25 milionů korun. Jednání o účasti některých investorů ale překazila krize a údajně i agresivní kampaně na záchranu Kyselky vedené některými subjekty.

Asociace chce hlavně zachovat historicky cenné budovy lázní jako celek, vlastníci nemovitostí v současnosti požadují zachování pouze tří památkově nejvíce cenných budov a ostatní by rádi nechali zbourat. Podle viceprezidenta asociace Martina Kadrmana je v současnosti nutné zabezpečit budovy před příchodem zimy zejména tím, že budou provizorně zastřešeny a postupně vysoušeny.

Asociace při zabezpečovacích pracích počítá s využitím finančních prostředků z havarijního fondu ministerstva kultury. Zpracování dokumentace k zastřešení budov slíbili zpracovat památkáři z Lokte. V plánu je také vyhlášení veřejné sbírky, která bude uskutečnitelná v případě, že objekty bude vlastnit občanské sdružení, a nikoliv soukromé subjekty.

Obec Kyselka - kolonáda podél reky Ohře, galerie posluchačů - David Žaloudek / Výlety s Vltavou

Pokud současní vlastníci žádost asociace vyslyší, stanou se historické budovy v Kyselce prvními památkově chráněnými objekty ve vlastnictví Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví České republiky.

Lázně získal jako první po roce 1990 podnikatel Karel Franta z Prahy. Poté je převedl na Friedericha Beckera z Německa. Toho později zatkla policie za podvody. Předtím ale prodal lázně Udo Markardovi z Bad Kisingenu, který byl v Německu odsouzen za závažné trestné činy. Od Markarda koupil zpustlou Kyselku Dagestánec Šamil Chalitujev a sliboval do ní stamilionové investice. Muž ale zbankrotoval, než projekt stačil uskutečnit.

Prodej bývalých dětských lázní formou licitace se pak konal třikrát. Poprvé nebyl zájemce, podruhé je vydražila za 30 milionů korun firma Rukua, ovšem nezaplatila do stanoveného termínu. Při třetím prodeji v lednu 2006 uspěla C.T.S. Duo se 16,5 miliony korun.

autoři: ČTK , Růžena Valková
Spustit audio