Padělanými pražskými jízdenkami se zabývají detektivové z ÚOOZ

15. červenec 2011

Padělanými jízdenkami na městskou hromadnou dopravu v Praze se už zabývají detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Dopravní podnik ale tvrdí, že padělky tvoří jen malý zlomek celkového objemu vykoupených jízdenek.

Informaci, že se případem zabývají detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu potvrdil Radiožurnálu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták:

„O tuto věc se pochopitelně zajímáme. V současné době je to ve fázi prověřování, kdy získáváme a vyhodnocujeme informace. Jsme ve fázi, kdy nebyly zahájeny žádné úkony trestního řízení, tudíž v této chvíli žádné bližší informace k tomu poskytnout nemůžeme. Spolupracujeme s pražskými kolegy.“

Vedoucí tiskového oddělení Dopravního podniku Ilona Vysoudilová Radiožurnálu řekla, že ke včerejšímu dni odkoupil Dopravní podnik na centrálním dispečinku v Praze Na Bojišti jízdenky v hodnotě 4,2 milionů korun. Padělky prý byly odhaleny pouze v celkové hodnotě 7 176 korun, tedy v hodnotě 0,1 procent celkového objemu.

Soudní znalec v oborech kriminalistiky, výroby papíru a polygrafie Vladimír Sitta Radiožurnálu řekl, že je ale nesmysl, aby Dopravní podnik odhalil vrácené padělané jízdenky v hodnotě sedmi tisíc korun. Sám prý pomáhal Dopravnímu podniku identifikovat padělky za 30 tisíc korun.

Podle znalců mají falešné jízdenky vysokou kvalitu a rozhodně by se je nevyplatilo padělat v malém množství.

Radiožurnál už včera upozornil na to, že padělky šestadvacetikorunových jízdenek byly k dostání v běžném prodeji v novinových stáncích. Falešné jízdenky se teď ve větší míře objevují v souvislosti s tím, že si lidé přicházejí staré jízdenky vyměnit za nové, které začaly platit od 1. července.

Nové lístky nejsou v ničem nové, tvrdí znalec

Nové lístky ale nejsou podle Sitty o nic lépe chráněny: „ Nejsou v ničem nové. Jediná změna je v nominální hodnotě jízdenek. Přimlouval bych se za to, aby Dopravní podnik co nejdříve začal řešit razantní změnu současné podoby jízdenek - grafickou i po stránce zabezpečení. Měli by investovat do zvýšení ochrany.“

Mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská ale tvrdí, že jízdenky dostatečnou ochranu mají: „Na těch jízdenkách je chemická barva, je tam také vodotisk, jízdenky jsou dostatečně zabezpečené. Pokud se budou zabezpečovat lépe, zvýší to cenu jízdenky, pak záleží na rozpočtu dopravního podniku, jak si toto zařídí.“

Dopravní podnik teď podle vedoucí tiskového oddělení Ilony Vysoudilové zvažuje skutečně zavedení nových ochranných prvků na jízdenkách.

autoři: jht , nib , zbz , Michaela Vydrová , msk
Spustit audio