Pacienty od záchranky brandýská nemocnice od ledna nepřijímá. Lidé tráví v sanitce až hodiny

9. leden 2020 16:00

Nemocnice v Brandýse nad Labem u Prahy přestala od 1. ledna přijímat pacienty záchranné služby, ošetří tak pouze lidi, kteří do nemocnice přijdou sami. Podle ředitele středočeských záchranářů Jiřího Knora to pro záchrannou službu je velký problém.  

Důvody, proč byl příjem pacientů zastaven, vedení záchranky nezná. Vyjádření jednatelky nemocnice se Českému rozhlasu zatím nepodařilo získat. "Problémy jsou tam dlouhodobě, snažili jsme se to řešit," řekl Knor.

Soukromá nemocnice má podle něj vnitřní nařízení, které přijímání pacientů od záchranné služby zastavilo. "My se podle toho musíme zařídit a je to pro nás obrovský logistický problém," řekl Knor. Pacienty místo do Brandýsa musí sanitky vozit například do Prahy na Bulovku, do Mladé Boleslavi, Nymburka nebo Mělníka.

"Stává se, že operační středisko skutečně obvolává všechny nemocnice v okolí, pacient stráví v sanitce dvě tři hodiny. Je to nemyslitelné," uvedl ředitel.

Například vzdálenost mezi nemocnicemi v Brandýse a Mladé Boleslavi činí zhruba 38 kilometrů. Podle Knora není myslitelné, aby jakákoli nemocnice takto přerušila provoz. "Nemocnice, která je zařazena do systému poskytování akutní neodkladné péče. To nelze," řekl Knor.

Středočeský radní Robert Bezděk (ANO) se ve čtvrtek k situaci v brandýské nemocnici odmítl vyjadřovat. Podle neoficiálních informací bylo s nemocnicí zahájeno správní řízení.

Informace k aktuální situaci v nemocnici nemá ani starosta Brandýsa nad Labem Vlastimil Picek (Podpora občanů). Podle svých slov se snaží spojit s vedením nemocnice, aby ho o stavu informovalo.

Brandýská nemocnice omezovala provoz některých svých oddělení přes Vánoce. Například od 22. do 27. prosince bylo zcela uzavřené interní oddělení včetně nepřetržité interní ambulance a jednotky intenzivní péče, od 23. do 30. prosince byla zcela uzavřena nepřetržitá chirurgická ambulance. Za uzavřením stály podle nemocnice technické důvody.

Nemocnice Brandýs nad Labem, kterou vlastní společnost PP Hospitals, zajišťuje lékařskou péči pro spádovou oblast s více než 60 000 obyvatel. Má k dispozici 144 lůžek, z toho 40 lůžek na interním oddělení, 18 lůžek jednodenní péče, šest lůžek na jednotce intenzivní péče a 80 lůžek následné péče.

autor: Monika Horská | zdroj: ČTK
Spustit audio