Ozvěny dne 8. 8. 2002

8. srpen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Velká voda dnes nad ránem zaplavila jižní Čechy

Velká voda dnes nad ránem zaplavila jižní Čechy. Nechala za sebou obrovské škody. Podrobnosti má Jana Ulbrychová.

Je půl čtvrté ráno. Déšť přinesl na jih Čech velkou vodu. Nejhorší situace je v okolí řeky Malše. Přes noc museli hasiči evakuovat několik obcí v jejím povodí.

Neuveden: V půl čtvrté ráno jsme viděli policisty, jinak já hlídám řeku už od půlnoci, ale když začali policisté hlásit, tak jsme rychle byli pryč. No, jsme špinaví a bez bot možná i. Bude z toho ve sklepě, snad než voda, uvidíme.

Rozvodněná řeka pohltila část Českých Budějovic. Veletok bahnité vody poničil a znepřístupnil hydrometeorologické stanice. Odborníci začali mluvit o tom, že Malší protéká stoletá voda. Ta také dopoledne odřízla v Budějovicích dopravní spojení mezi centrem a sídlišti Vltava, Máj a Šumava. I tady muselo z domů odejít několik set lidí.

Anketa: Papíry svoje a nic víc.

A jídlo nějaké.

Nic.

A už jdou támhle další.

Ještě před polednem přišla zpráva nejsmutnější. Záplavy si vyžádaly první lidský život. Ve Varvažově na Písecku voda podmáčela strom, ten spadl na chatu a usmrtil 21letou studentku. Škoda, kterou nelze vyčíslit. Ty materiální se už počítají. Odhadují se zatím jen na desítky milionů korun. Jihočeský hejtman Jan Zahradník už ale hledá cesty, jak postiženým lidem pomoci.

Jan Zahradník, hejtman Jihočeského kraje: Budeme muset některé věci řešit, třeba zajistit komunikace, dostupnost ke všem občanům, zajistit zásobování, zajistit základní třeba i lékařskou pomoc do všech míst, kam nefunguje doprava zatím.

Kvůli záplavám jsou přetížené některé mobilní sítě na jihu Čech. Potěšující je, že teď už jezdí vlaky, a to na všech pěti tratích na jihu a západě Čech, které zaplavila voda nebo zatarasil sesuv půdy a spadané stromy. Spoje do Českých Budějovic i v opačném směru jezdí podle řádu anebo s malým zpožděním. Na jih Čech přijel dnes i premiér Vladimír Špidla a ministr vnitra Stanislav Gross. Slíbili, že poškozené oblasti dostanou od vlády obvyklou pomoc. Ministr Gross navíc poděkoval všem, kdo se podílejí na záchranných pracech.

Stanislav Gross, místopředseda vlády, ministr vnitra ČR (ČSSD): Jsem velmi spokojený s prací Hasičského záchranného sboru a policie, taky ale všech ostatních složek, ať už jde o dobrovolné hasiče, o Armádu České republiky a ostatní složky, které se do řešení této situace zapojily.

V současné době se situace na Českobudějovicku uklidňuje

V současné době se situace na nejvíce postiženém Českobudějovicku uklidňuje. Na některých místech regionu ale opět prší. Podle předpovědi nebudou srážky výrazné. Aktuální informace z jižních Čech telefonuje Daniel Moravec.

Hasiči pátrají pomocí vrtulníku po neukázněném řidiči na Kaplicku. Ten vjel do proudu vody, která jej odnesla. Muž zůstává pohřešovaný. České Budějovice jsou nyní uzavřeným městem. Policie ze všech směrů preventivně nepouští do krajského města žádná vozidla. Do opadnutí vody jsou České Budějovice uzavřené a žádáme všechny posluchače, aby cestu do jihočeské metropole odložili. Premiér Vladimír Špidla a ministr vnitra Stanislav Gross se pohybují v terénu a zjišťují rozsah škod v koordinaci s krajskou povodňovou komisí. Sídliště Máj a Vltava v Českých Budějovicích jsou prakticky odříznuty. V provozu ve městě jsou pouze dva mosty. V Českých Budějovicích neteče teplá voda, rozvody teplárny jsou zatopené, čtvrtina města je bez elektřiny, ale pitná voda teče. V Českých Budějovicích bylo zatím po evakuaci ubytováno v Domě mládeže U Hvízdala přes šedesát lidí plus 45 pohotovostních hasičů má ještě přijet. Na vysokoškolských kolejích plánují ubytovat pět set lidí. Přednosta Okresního úřadu v Českém Krumlově požádal o pomoc armádu, protože Pohorská Ves je prakticky odtržena od světa kvůli spadlému mostu. Armáda pomáhá také na Jindřichohradecku a Strakonicku.

Obrazové svědectví ze současných katastrofálních záplav na jihu Čech najdete na zpravodajském serveru Českého rozhlasu 1, a to na adrese www.izurnal.cz.

Také v Plzeňském kraji byl dnešek ve znamení velké vody

Také v Plzeňském kraji byl dnešek ve znamení velké vody. Její hladina už opadává a povodňová vlna tak postupuje přes Plzeň a Beroun na Prahu. Situaci shrnuje Martin Sobotka.

V Liticích šlo spíše o záplavu způsobenou ucpáním kanalizace a postiženy byly spíše zahrádky a sklepy.

Neuveden: Já jsem se probudil ve čtyři hodiny a ulice a křižovatka byla plná vody.

Zato v Koterově se zcela ukázkově vylila řeka z břehů a zasáhla i obytné části domů.

Neuveden: Asi v pět hodin ráno začala prudce stoupat voda a během, řeknu, hodiny a půl byla v bytě.

Po celý den se na likvidaci následků povodní podíleli hasiči z povolání i ti dobrovolní, jako například velitel zásahu v Koterově Petr Juzek.

Petr Juzek: Práce je mraky.

A to ještě část plzeňských hasičů odjela na pomoc Českým Budějovicím. Povodeň postihla především krajské město Plzeň. Perný den tak zažil mimo jiné i primátor. Na první obhlídku vyjel ve čtyři ráno. Voda se stala cílem také dalších zvědavců. Ti už odpoledne mohli po celodenním sledování potvrdit poklesy hladiny.

Neuvedena: Opadává voda, už ustupuje.

Karel Cvalín z Povodí Vltavy potvrdil, že voda se valí pryč, přes Beroun na Prahu. Varuje ale, že ani v samotné Plzni ještě není vyhráno.

Karel Cvalín: Konkrétně teď zrovna v Přešticích je slejvák, takže to může ten pokles zpomalit.

Velká voda se blíží k Praze

Velká voda se blíží k Praze. Vzhledem k tomu, že přehrady Vrané a Orlík jsou zcela zaplněny vodou z přívalových dešťů a povodní, musejí je vodohospodáři vypouštět. Za tři hodiny by tak hladina Vltavy měla v hlavním městě dosáhnout druhého povodňového stupně. O půlnoci už třetího, tedy stavu ohrožení. Policejní hlídky už v těchto chvílích objíždějí nábřeží a upozorňují obyvatele na možnou evakuaci. V pohotovosti je také říční oddíl policie. Přímé nebezpečí však Pražanům nehrozí. Více už Patrik Kaizr.

Jaké obce jsou v tuto chvíli nejohroženější, řekla Radiožurnálu Markéta Bártová z dispečinku Povodí Vltavy.

Markéta Bártová: Lahovice a Lahovičky na soutoku Berounky a Vltavy, a pak eventuelně nižší části, takže například třeba Kampa nebo holešovický přístav. Náplavky jsou vlastně vyklizené, prázdné a náplavky budou prostě zaplavené, neměla by při tom třetím stupni nebo při dosažení třetího stupně ještě voda vystupovat z koryta ven do ulic.

Nejohroženějším místem v centru metropole je Divadelní ulice u Národního divadla, kde je už postavena protipovodňová stěna. Montují se tu také zábrany na kanalizaci, aby tudy voda nevytékala. Dění na vltavském nábřeží a tok řeky monitoruje kamerový systém města. Připraveny jsou také sirény, které obyvatele upozorní na blížící se nebezpečí. Říční oddíl upozorňuje lidi, aby z náplavek odklidili své věci a zajistili čluny. A jak se mají lidé nyní zachovat?

Markéta Bártová: Měli by sledovat vývoj vody a hlavně by měli uposlechnout ty složky Integrovaného záchranného systému, které vlastně vědí, kam které obyvatele mají umístit nebo které v kterou chvíli mají evakuovat, neboť mají povodňové plány, a věnovat pozornost vodě.

Dodala Markéta Bártová. Hladina řeky by se mohla uklidnit už zítra během dne. Není to ale jisté, neboť má přes noc i zítra pršet.

Velká voda narušila prázdninový poklid také v sousedních zemích

Velká voda narušila prázdninový poklid také v sousedních zemích. Dramatická situace, která nastala v Dolních a Horních Rakousích včera v noci, stále přetrvává. Jak informuje z Vídně Marie Woodhamsová, na některých místech sice došlo k mírnému zklidnění, ale v Dolních Rakousích ještě stovky lidí čekají na záchranu.

Tisíce hasičů, kteří se na pomoc sjeli ze širokého okolí, usiluje společně s posilami vojáků o vysvobození stovek lidí, kteří nadále zůstávají v zatopených domech, k nimž naprosto není přístup. V městě Schwertberg, jež leží pod vodou, se záchranáři snaží dostat k příbytkům pomocí gumových člunů, pokud jim to rozbouřená voda dovolí. Také vrtulníky přepravují uvězněné lidi do bezpečí. V obci Langenlois, vzdálené jen pár kilometrů od města Kremz, unikli mnozí před řinoucím se živlem až na střechy svých příbytků. Záchranářské práce se momentálně proměňují v boj o čas a výdrž příznivějšího počasí. Jde o to, aby na půdách domů nemuseli lidé trávit už druhou dramatickou noc.

V Německu, kde také vydatně pršelo, už řeky postupně klesají. Ustupují i povodně na středním a východním Slovensku pomalu. Vodohospodáři v příštích dnech naopak očekávají výraznější vzestup Dunaje.

Hana Marvanová opět nebyla zvolena předsedkyní mediální sněmovní komise

Za mimořádně závažné porušení koaliční smlouvy označila Unie svobody - DEU nezvolení své poslankyně Hany Marvanové do čela stálé komise sněmovny pro sdělovací prostředky. Ve druhém kole tajné volby totiž Marvanová dostala ještě méně hlasů než včera v kole prvním. Křeslo předsedy mediální komise má přitom podle dohody vládních stran připadnout právě unionistům. Více parlamentní zpravodaj Radiožurnálu Vít Dvořák.

Včera pouhých 73 hlasů, dnes už jen 45. Tak pro Marvanovou, coby jedinou kandidátku, dopadla dvě kola tajné volby ve dvousetčlenné sněmovně.

Karel Kühnl, předseda poslaneckého klubu Unie svobody: Budeme o tom s partnery velmi závažně jednat. Takovéto porušování koaličních dohod hned na začátku společného konání je prostě nepřijatelné.

Protestoval šéf Marvanové ve sněmovně, unionista Karel Kühnl. Sociální demokraté zatím jen krčí rameny. Například předseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Lubomír Zaorálek, předseda PSP ČR (ČSSD): Jde o to, abychom to nakonec naplnili, a není to poprvé, kdy se nám to nepodařilo v té první volbě.

Také Marvanová mluví o porušení koaličních dohod. Problémy s tajnými volbami měla opakovaně, už když se ucházela o křeslo místopředsedkyně sněmovny. Dnes Marvanová přiznala, že nesympatie mnoha poslanců si vysloužila svými názory.

Hana Marvanová, místopředsedkyně PSP ČR (US-DEU): Mně nezbývá, než připustit, že to zřejmě se promítlo do rozhodnutí poslanců.

Potřebovali ji jen k hlasování o důvěře vládě, tvrdí opozice. Třeba Kateřina Dostálová z ODS.

Kateřina Dostálová, poslankyně za ODS: Vládní koalice dala paní Marvanové zcela jasně najevo, že už její hlas nepotřebuje.

O získání křesla předsedy mediální komise se Marvanová už znovu prý pokoušet nechce.

Deutsche Bank s TeleDenmark získají 51procentní podíl v Českém Telecomu

Deutsche Bank společně s TeleDenmark získají dosavadní 51procentní podíl státu v Českém Telecomu. Rozhodla o tom vláda, která přistoupila na cenu nabízenou konsorciem. To po podpisu smlouvy zaplatí kolem 55 miliard korun. Pokračuje Aleš Heřmánek.

Proti vládnímu rozhodnutí se okamžitě ozval stínový ministr dopravy a spojů za ODS Martin Říman, který tvrdí, že privatizace přišla v nevhodnou dobu. Telekomunikační trhy klesají a kdyby kabinet počkal, dostal by podle něj za Telecom víc. Výnos z privatizace byl podle ministra financí Bohuslava Sobotky jenom jedním z důvodů prodeje společnosti.

Bohuslav Sobotka, ministr financí ČR (ČSSD): Ale to rozhodnutí bylo učiněno na základě analýzy současné situace Českého Telecomu a jeho současné pozice na telekomunikačním trhu.

Ministr pro informatiku, pod kterého telekomunikace nově spadají, Vladimír Mlynář k tomu dodal, že vláda chtěla ukončit nejistotu v Telecomu, která vznikla poté, co jeho menšinový akcionář, konsorcium TelSource odmítl svůj podíl navýšit a naopak začal uvažovat, že jej prodá.

Vladimír Mlynář, ministr pro informatiku (US-DEU): Vláda také klade důraz na to, aby se stát stal napříště skutečným rozhodčím a regulátorem liberalizovaného telekomunikačního trhu v tom smyslu, že vláda a stát už nebudou jedním z klíčových hráčů na tomto hřišti.

Podobně uvažují i alternativní operátoři. Například generální ředitel Aliatelu Jiří Hubka předpokládá, že odchod státu z Telecomu zprůhlední vztahy na trhu a zastaví diskriminaci konkurenčních firem.

Jiří Hubka: Z vlády spadne takové to břemeno ochraňovat si tuto investici, a tím pádem nebudou vznikat už další nesmyslná opatření typu exkluzivita Českého Telecomu pro státní sektor, typu národního operátora, a tak dále.

Poslanci nebudou vyšetřovat veřejné zakázky na ministerstvu zahraničí

Poslanci nebudou vyšetřovat veřejné zakázky na ministerstvu zahraničí. O jeden hlas neprošel návrh místopředsedy sněmovny za ODS Ivana Langera zřídit komisi, která by zkontrolovala zadávání zakázek za ministrování Jana Kavana.

Okresní soud ve Frýdku - Místku řeší případ čtyř dopravních policistů

Okresní soud ve Frýdku - Místku začal řešit případ čtyř dopravních policistů. Všichni jsou podezřelí z rozsáhlých pojišťovacích podvodů. Škoda dosahuje milionu korun.

Nejvyšší soud potvrdil trest násilníku Miroslavu Tóthovi

Nejvyšší soud potvrdil jedenáct a půl roku vězení násilníkovi Miroslavu Tóthovi z pražského Jižního Města. Muž se dopustil devíti znásilnění nebo pokusů o ně, loupeží a vydírání.

V dalmatském letovisku Makarská dnes vybuchl granát

V dalmatském letovisku Makarská dnes vybuchl granát. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Úřady uklidňují turisty, že se nejedná o nic vážného. Další informace má reportér Radiožurnálu Michal Fila.

Ručně vyrobený granát vybuchl dnes ráno před domem zástupce místního starosty. Poškozeno bylo jen několik aut, z nichž sedm patřilo turistům. Policie celý případ nadále vyšetřuje a zatím nic oficiálního neprozradila. Jak uvedlo celostátní Rádio Zagreb, jedná se o lokální vyřizování účtů. V jeho vysílání také starosta Makarské uklidnil turisty, že se skutečně nejedná o nic vážného. Policie samozřejmě pátrá po pachatelích tohoto útoku.

Izraelské jednotky zasáhly na severu pásma Gazy

Izraelské jednotky zasáhly dnes s těžkou vojenskou technikou na severu pásma Gazy. Při střetu zahynul 17letý Palestinec a nejméně šest dalších bylo zraněno. Více už blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Mladí Palestinci házeli na tanky a obrněné buldozery kameny. Izraelští vojáci zatkli nejméně pět palestinských radikálů. Po několika hodinách se izraelské jednotky z autonomního území stáhly. V této souvislosti dnes izraelský rozhlas informoval, že palestinští ozbrojenci dnes vypálili na jednu ze židovských osad v oblasti dvě minometné střely. Jak informovala katarská televize Al-Džazíra, izraelské vojenské jednotky dnes zasahovaly také v Betlémě a v oblasti Tobas, kde armáda podle armádních činitelů zničila nejméně pět domů pachatelů teroristických útoků. O přístřeší tak přišly také desítky jejich blízkých příbuzných. Pozorovatelé očekávají, že po dosavadním ztroskotání izraelsko-palestinských bezpečnostních schůzek lze očekávat další eskalaci napětí.

Saddám Husajn chce v případě útoku USA stáhnout své jednotky do Bagdádu

Irácký prezident Saddám Husajn chce v případě amerického útoku stáhnout své jednotky do Bagdádu a dalších velkých měst. S odvoláním na informace získané od zpravodajských služeb to píše list Los Angeles Times. Podle deníku se tak chce Saddám vyhnout vojenskému střetu v poušti, kde mají americké tanky i letadla zjevnou převahu.

ČRo 1 - Radiožurnál je nadále druhou nejposlouchanější stanicí

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je nadále druhou nejposlouchanější celoplošnou rozhlasovou stanicí. V prvním pololetí letošního roku si naše vysílání denně naladilo přes 950 000 posluchačů, což je oproti poslednímu průzkumu o 29 000 méně. První místo si udrželo Rádio Impuls, které má 1 014 000 posluchačů, což znamená oproti poslednímu průzkumu pokles o 18 000. Na dalších místech jsou s odstupem Frekvence 1 a Evropa 2. Český rozhlas 2 - Praha je pátý a má 428 000 posluchačů.

Spustit audio

Více z pořadu