Ozvěny dne 3. 3. 2002

3. březen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprocházejí korekturou.

Odstřely nebezpečných skal ve Hřensku na Děčínsku začaly

Odstřely nebezpečných skal ve Hřensku na Děčínsku začaly. Odborníci zatím likvidují první z devíti masivů, které ohrožují několik domů. Situaci na místě sledoval reportér Českého rozhlasu Josef Suk.

Na podobné detonace perunitových náloží si musejí lidé ve Hřensku zvyknout. Budou se totiž ze šedesátimetrové výšky nad obecním úřadem rozléhat několik příštích dnů. Likvidace masivu musí totiž podle pyrotechnika Jana Pokorného pokračovat s největší opatrností.

Jan Pokorný: Na této 34, kde je 160 kubíků pískovce, budeme minimálně do pátku.

Více než dvojnásobně větším rozsahem se práce a tím i možnost zprůjezdnění ohrožené komunikace asi o dva dny opozdí. Opuštěné domy a další objekty pomáhá policistům ve Hřensku střežit skupina vojáků z rakovnického záchranného praporu. O lidi, kteří našli dočasný azyl v hotelu U lípy, je dobře postaráno. Naděžda Marešová se ale stejně už těší na návrat domů.

Naděžda Marešová: To víte, že jo. Jak budu moci, tak hned se vrátím.

V centru Prahy došlo dopoledne k loupežnému přepadení

V centru Prahy došlo dnes hodinu před polednem k loupežnému přepadení. Dosud neznámý ozbrojený pachatel přepadl posádku vozu bezpečnostní agentury ve chvíli, kdy se chystala vložit peníze do trezoru HVB Bank v Revoluční ulici. Lupič si odnesl kufřík s asi 800 000 korunami. Radiožurnál informovala mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Eva Miklíková, mluvčí Policie ČR: Celým případem se ihned začali zabývat pracovníci Služby kriminální policie a vyšetřování Správy hlavního města Prahy Policie České republiky, kteří jej vyšetřují jako loupež. Pátrají po asi 40letém muži, který byl v době činu oblečen do modré bundy a šedivých tepláků, na rukou měl teplé modrošedé rukavice a na hlavě šedivou baseballovou čepici. Mluvil špatně česky s ruským přízvukem.

Hladiny všech toků v povodí Labe dále zvolna klesaly

Hladiny všech toků v povodí Labe během dnešní noci dále zvolna klesaly. V Ústí nad Labem platí v těchto chvílích první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost. Situaci na Ústecku sledovala reportérka tamní redakce Českého rozhlasu Iva Solničková.

Podle Pavla Jansy z Povodí Labe klesla kolem dnešní jedenácté hodiny hladina Labe pod 5,3 metru, což je hranice pro odvolání druhého stupně.

Pavel Jansa: Již od čtvrtečního rána je Labe v Ústí nad Labem na poklesu, dneska ráno byl odvolán druhý stupeň povodňové aktivity, který se vyhlašuje při stavu 530 centimetrů a výše, a očekáváme, že v průběhu dnešního dne se obnoví i plavba přes zdymadlo ve Střekově a ve !!NEROZUMÍM!!

Dnes dopoledne byl také pod Benešovým mostem obnoven průjezd městem na hlavním tahu z Prahy do Děčína. Jak ale uvádí operační důstojník okresní policejní správy Josef Lintner, průjezd je zatím možný pouze jedním jízdním pruhem.

Josef Lintner: V současné době na ulici Přístavní, kde teda byla zhruba do devíti hodin do rána zavřená, je průjezdný jeden jízdní pruh, ty ostatní další dva jsou ještě mírně zatopené, takže hladina klesá, počítáme, že do zítřejšího dne by to mělo být průjezdné komplet celé.

ČSSD a ODS počítají s vypovězením opoziční smlouvy ke dni voleb

Sociální a občanští demokraté počítají s vypovězením smlouvy o politické stabilitě ke dni voleb. ODS by ukončení opoziční smlouvy ještě před volbami musela spojit s vyjádřením nedůvěry Zemanova kabinetu. Zatímco Klausova strana by takový krok těsně před volbami nepovažovala za šťastný, Koalice by ho uvítala. Víc vám řekne zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Vedení obou stran by podle místopředsedy ODS Petra Nečase už měla začít o ukončení opoziční smlouvy ke dni voleb jednat. Nečas je přesvědčený, že dohoda sociálních a občanských demokratů splnila svou roli, ale po letošních volbách není důvod k tomu, aby opoziční smlouva v jakékoli podobě pokračovala.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Mimo jiné i proto, že jsem hluboce přesvědčen o tom, že je třeba po letošních volbách vytvořit silnou většinovou vládu.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach byl prvním ze sociálních demokratů, který nedávno mluvil o tom, že opoziční smlouva už nefunguje. Jemu a podobným hlasům však druhý muž OSD Nečas vzkazuje:

Petr Nečas, místopředseda ODS: Já považuji tyto výroky za poněkud zbytečně expresivní, protože mimo jiné od opoziční smlouvy se odvíjí to, že tato vláda obdržela důvěru Poslanecké sněmovny. Pokud nebude opoziční smlouva, tak by sociální demokracie měla férově nastolit otázku hlasování o důvěře své vládě.

Nyní už ale místopředseda z Lidového domu Škromach vidí osud opoziční smlouvy jinak.

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD: Já myslím, že může být i konstatování s tím, že vlastně dnem voleb tato smlouva končí, a toto rozhodnutí samozřejmě musí učinit nejvyšší orgán jedné nebo druhé strany nebo obou stran.

Ukončení opoziční smlouvy ke dni voleb pro Koalici neznamená vůbec nic. Předsedkyně Unie svobody - DEU Hana Marvanová to řekla Radiožurnálu s tím, že vypovězení dohody ODS a ČSSD ještě do voleb a následné vyjádření nedůvěry vládě by Koalice podpořila, ale nevěří tomu.

Hana Marvanová, předsedkyně US - DEU: Podle mého názoru k tomu nedojde, ani ODS, ani ČSSD na ničem takovém nemá zájem, takže ta otázka je dál už bezpředmětná.

Premiér Miloš Zeman trvá na svých výrocích o sudetských Němcích

Premiér Miloš Zeman trvá na svých výrocích o sudetských Němcích. Předseda české vlády o nich před časem hovořil jako o vlastizrádcích a Hitlerově páté koloně a vysloužil si za to kritiku na domácí i zahraniční politické scéně. V dnešním diskusním pořadu televize Prima Zeman zdůraznil, že rozhodně nechtěl svalovat kolektivní vinu na všechny sudetské Němce. Pro svá prohlášení měl však dva jasné argumenty.

V komunálních volbách na jaře 1938 90 % sudetských Němců volilo Sudetoněmeckou stranu Konráda Henleina. Argument číslo dvě vychází z prohlášení Konráda Henleina, které učinil ve Vídni v roce 1942, kde říká, že sudetští Němci v dohodě s vůdcem Velkoněmecké říše učinili vše, aby rozbili Československo. Těch 90 % znamená, že minimálně 10 % sudetských Němců bylo proti nacistickému režimu, a já jsem vždy odmítal kolektivní vinu.

Násilí v Izraeli a na palestinských územích pokračuje

Izrael a palestinská území zažily jeden z nejhorších dní od začátku současného palestinského povstání, které trvá už sedmnáct měsíců. Od rána zemřelo při palestinských atentátech a izraelských odvetných akcích třináct Izraelců a nejméně čtyři Palestinci. Hlásí se blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Mluvčí autonomního prezidenta Nabíl Abu Rudejna řekl pro katarskou televizi Al-Džazíra, že samospráva obviňuje z eskalace násilí Izrael, protože v uplynulých dnech zemřelo při izraelských zásazích v palestinských uprchlických táborech nejméně 23 Palestinců. Izraelský rozhlas naopak citoval premiéra izraelské vlády Ariela Šarona, který při jejím zasedání řekl, že boj proti palestinskému teroru bude dlouhý a bolestný. Podle Šarona nemají poslední palestinské útoky žádnou souvislost se zásahy izraelské armády v palestinských táborech Džanín a Baláta u Nábulusu. Podle izraelských představitelů z nich denně vychází teroristé k provádění atentátů. Podle palestinské reprezentace jde pouze o boj proti okupaci.

ČR podporuje saúdskoarabský návrh řešení blízkovýchodní krize

Česká republika podporuje saúdskoarabský návrh řešení blízkovýchodní krize. Potvrdil to dnes český ministr zahraničí Jan Kavan během jednání s alžírským prezidentem Buteflikou. Kavan se svou návštěvou Alžírska snažil zmírnit rozhořčení arabských zemí kvůli kontroverzním výrokům premiéra Zemana na adresu Palestinců. V Alžírsku máme zvláštního zpravodaje Roberta Mikoláše.

Na základě této iniciativy by se měl Izrael stáhnout z území, která okupuje od roku 1967, a následně by vznikl demokratický palestinský stát. Jak šéf české diplomacie uvedl, jedná se o stejné návrhy, které prosazuje Česká republika. Podle Kavana totiž v tomto případě neexistuje žádné vojenské řešení.

Jan Kavan, ministr zahraničí ČR: Použití násilí vede jenom k dalšímu násilí, to nevede k žádnému řešení. Řešení je možné pouze prostřednictvím skutečného příměří a návratu k jednacímu stolu.

Němečtí vojáci se v Kuvajtu zřejmě připravují i na případný úder proti Iráku

Němečtí vojáci se připravují v Kuvajtu společně s Čechy a Američany zřejmě i na případný úder proti Iráku. Přiznal to nejmenovaný vojenský představitel. Německá opozice proto požaduje jejich stažení a hrozí dokonce ústavní žalobou na vládu. Hlásí se berlínský zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

Bouři nevole vyvolalo přiznání nejmenovaného vojenského zdroje, podle kterého příslušníci Bundeswehru necvičí jen ochranu obyvatel před katastrofami. Navíc se opozice domnívá, že vyslání vojáků měl nejdříve schválit Spolkový sněm. Postkomunistická PDS se proto možná obrátí k Ústavnímu soudu. Pravicová opozice pak požaduje od vlády okamžité informace o cvičení. Generální tajemnice FDP Bieperová se obává, že by Německo mohlo být vtaženo do boje proti Iráku. Podle nedělního vydání listu Die Welt Schröderova vláda chce ponechat v Kuvajtu asi padesát mužů spolu s technikou i po 13. březnu, kdy manévry končí.

Afghánistán a Pákistán zasáhlo velké zemětřesení

Afghánistán a Pákistán zasáhlo velké zemětřesení. Podle nejnovějších zpráv si otřesy půdy vyžádaly v Kábulu pět obětí. S dalšími informacemi se přímo z hlavního města Afghánistánu hlásí spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková.

Největší škody napáchalo zemětřesení v osmém kábulském okrsku, kde žijí chudí lidé, kteří si své domy stavějí z hlíny sami bez jakýchkoli stavebních předpisů. V nemocnici Karazín nám sdělili, že sem bylo přivezeno sedm zraněných, z ostatních nemocnic zatím zprávy nejsou, ale zdravotníci zdůrazňují, že v tuto chvíli nikdo nemůže znát žádné přesné údaje. Otřesy trvaly nezvykle dlouho, více než jednu minutu. Ihned, jakmile zemětřesení skončilo, snažili se všichni z centra odjet do svých domovů, aby zjistili, zda jsou jejich rodiny v pořádku. Pamětníci nám dnes zdůrazňovali, že v Kábulu k takovým silným otřesům nedošlo několik desetiletí. Většina zemětřesení postihuje severní a severovýchodní oblasti Afghánistánu.

Američtí a afghánští vojáci pokračují v ofenzívě proti teroristům

Američtí a afghánští vojáci pokračují v největší letošní ofenzívě proti příslušníkům sítě Al-Kajdá a Talibanu, kteří se skrývají ve východoafghánských horách a kladou prý velmi intenzivní odpor. Američané do bojů nasadili bombardéry B-52.

Švýcarsko se stane členem OSN

Švýcarsko se stane členem Organizace spojených národů. V referendu se pro vstup do OSN vyslovilo 54 % voličů.

Posádka Columbie začne zítra pracovat na modernizaci Hubbleova teleskopu

Posádce amerického raketoplánu Columbia se podařilo dostat do přepravního prostoru svého letounu Hubbleův vesmírný teleskop. Zítra začnou astronauté pracovat na jeho modernizaci, která je cílem jejich jedenáctidenní mise.

Italská metropole žije v těchto dnech čokoládou

Italská metropole žije v těchto dnech čokoládou. Koná se tam totiž Velký čokoládový festival. Sladké hody v Římě sleduje tamní spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi.

Věčné město Řím prožívá hotové čokoládové orgie. Zejména ve Velkém parku Villa Borghese v centru města se ochutnává božské jídlo v nejrůznější formě, barvě a stavu. Římané i turisté vychutnávají čokoládu jako nápoj, krém či jako prostou tabulku, bílou, hořkou, mléčnou, oříškovou, rozinkovou. Iniciativa Eurochocolat spojila milovanou pochoutku s dobročinností, módou a se zručností mistrů cukrářů, kteří vyrobili mimo jiné obrovské velikonoční vajíčko hodné Guinessovy knihy rekordů. Je vysoké šest metrů a váží 70 metrických centů. Doufejme, že se v teplém římském sluníčku nerozpustí do příští neděle, kdy bude rozbito a rozdáno návštěvníkům.

Ceny Filmové akademie Český lev už mají své majitele

Ceny Filmové akademie Český lev už mají své majitele. Nejlepším snímkem loňského roku byl vyhlášen Otesánek režiséra a scénáristy Jana Švankmajera. Ten dostal Českého lva spolu se svou ženou Evou i za nejlepší výtvarné řešení. Tvůrci válečného příběhu Tmavomodrý svět dostali pět Českých lvů. Jan Svěrák byl oceněn za režii, Ondřej Soukup za hudbu, Vladimír Smutný za kameru a Alois Fišárek za střih. Pátého Českého lva Tmavomodrý svět získal jako divácky nejúspěšnější film v loňském roce. Jen o jednoho lva méně dostalo Michálkovo Babí léto, třikrát v kategoriích pro nejlepší herce a jednu za scénář Jiřího Hubače. Nejen s ním si po slavnostním předání ceny povídala kulturní reportérka Radiožurnálu Jolka Krásná.

Je cena zavazující třeba pro další práci? Cítíte to tak?

Jiří Hubač: Pro mě vůbec ne, pro mě vůbec ne. Já teďko, bych řekl, zvolňuji tempo, protože už, bych řekl, si hodně, hodně rozmýšlím, když už se pro nějaké téma rozhodnu, tak abych ho ještě dokončil jaksi živý.

Pane Brodský, samozřejmě gratulujeme k ceně. Pan Hubač říkal, že deset let vám sliboval tuhle roli. Nezlobil jste se na něj, že na Českého lva jste kvůli němu čekal deset let?

Vlastimil Brodský: No, celkem mu to odpouštím, když jsem se toho dožil. Ale měl sebou pro jistotu hodit.

Českého lva za roli ve filmu Babí léto dostal i Stanislav Zindulka, konkrétně za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Stanislav Zindulka: Je to upřímná radost, částečně nečekaná, protože ale už ta nominace mi stačila, v tak krásném filmu, ale hlavně mám radost, že to máme všichni tři. Přál jsem jim to už předem.

Také Stella Zázvorková dostala Českého lva za film Babí léto, konkrétně za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Stella Zázvorková: Tuhletu sošku kam odložím? No na hodně viditelné místo, aby každý, a bude za ní svítit světlo, víte, aby byla taková prozářená.

Spustit audio

Více z pořadu