Ozvěny dne 11. 8. 2001

11. srpen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Některé lékárny stále vydávají lék na snížení cholesterolu Cholstat

Některé lékárny stále vydávají lék na snížení cholesterolu Cholstat. O jeho stažení z českého trhu včera rozhodla francouzská firma Laboratoires Fournier poté, co na vedlejší účinky léku zemřelo ve světě asi 40 lidí.

Lékárníci žádnou oficiální informaci o stažení léku nedostali. Cholstat proto i dnes byli ochotni lidem vydávat.

Jana Pelařová, lékárnice: Já nemám důvod ho nevydat, protože se mi oficiálně do ruky vůbec nic nedostalo. V podstatě nevím o co jde, akorát mi volají pacienti, ale já nevím, o co jde.

Podle Jany Pelařové z lékárny v Palackého ulici dostávají lékárnici v podobných případech příkaz k pozastavení výdeje během několika málo minut ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo z Lékárnické komory. Od včerejška se jim ale nikdo kromě pacientů neozval.

Jana Pelařová, lékárnice: Teď je asi dost mimořádná situace, že my máme zrovna pohotovost, ostatní lékárny mají zavřeno, ale pokud jde o nějaký urychlený stahování léků, tak je přímo taková telefonní štafeta. Komora dá impuls a po telefonech se po celý Praze, to je vyřízení po těch lékárnách do dvou hodin nebo já nevím, jak to může dlouho trvat.

Vedlejší účinky Cholstatu způsobují ve velmi řídkých případech i rozpad svalu. U nás tento lék používá asi 5000 pacientů. Podle přednosty farmakologického ústavu 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jana Švihovce proto lékaři začnou používat jiné metody léčby a využijí dalších 5 podobných léků na trhu.

Jan Švihovec, přednosta farmakologického ústavu 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy: Domnívám se ten převod na jiný přípravek ze stejné skupiny by neměl vést k žádnému poškození pacientů a neměl by také výrazně ovlivnit výsledek léčby.

Za nadstandardní služby lékaře si připlatíme

Za nadstandardní služby lékaře si připlatíme. Katalog spolu s ceníkem těchto služeb vypracovala Česká lékařská komora.

Platby v hotovosti se nedotknou lékařské péče hrazené pojišťovnou. Jak upřesnil prezident České lékařské komory David Rath, připlatí si pouze ten, kdo si vyžádá služby, které přímo nesouvisejí s výkonem zdravotní péče, ale mohou ji doplňovat nebo zpříjemňovat.

David Rath, prezident ČLK: Může jít například o možnost rekonzultovat svého lékaře mimo ordinační dobu nebo návštěva specialisty, který nevykonává domácí návštěvní službu přímo u pacienta.

Česká lékařská komora vycházela při stanovení ceníku z minimální ceny lékaře 500 korun za hodinu. Lékař se ale samostatně rozhodne, zda chce služby navíc svým pacientům poskytovat. Podle Davida Ratha si každý lékař bude moci stanovit i sám cenu.

David Rath, prezident ČLK: Samozřejmě někdo může tu službu poskytnout zdarma a někdo, třeba nějaký vyhlášený odborník, bude chtít třeba i podstatně víc.

A co na to ministerstvo zdravotnictví?

Otakar Černý, mluvčí ministerstva zdravotnictví: To jsou velmi specifické otázky, o kterých je potřeba dál jednat. Zásadní ano či ne je dneska brzo říkat.

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer ale už dříve řekl, že proti placeným nadstandardním službám nic nenamítá, pokud neohrozí běžnou lékařskou péči. Lékařská komora ale souhlas ministerstva nepotřebuje, protože se nejedná o zdravotnické služby. Pokud ceník schválí, měl by platit nejpozději od letošního listopadu.

Spouštění reaktoru temelínské elektrárny

Ke spuštění reaktoru prvního bloku jaderné elektrárny Temelín dojde během zítřejšího dne. Českému rozhlasu to potvrdil zástupce mluvčí elektrárny Václav Brom.

Václav Brom, zástupce mluvčí temelínské elektrárny: Krátce před 17. hodinou dal směnový inženýr na jaderné elektrárně Temelín pokyn ke zvedání řídících a regulačních klastrů. Je to záležitost několika hodin. V průběhu celé noční směny dojde k velké vodovýměně, to znamená ke snížení koncentrace kyseliny borité v reaktoru na startovací hladinu a v průběhu zítřejšího dne by elektrárna Temelín měla zahájit řízenou řetězovou štěpnou reakci, faktické startování reaktoru a dosáhnout minimálního stabilizovaného kontrolovaného výkonu.

Včerejší nehodu sportovního letadla způsobil zamotaný padák

Včerejší nehodu sportovního letadla na strakonickém letišti způsobil zamotaný padák. Českému rozhlasu to potvrdil policejní vyšetřovatel František Toman. Pilot i parašutisté stačili z letounu vyskočit ještě před pádem na zem. Toman vyloučil, že by pád zavinil pilot nebo technická závada na letadle.

František Toman: Provádí se ohledání místa, ohledávají se trosky letadla. K žádnému zranění osob nedošlo. Je způsobena prakticky jen hmotná škoda. Škoda je předběžně odhadována cirka milion až milion 300 tisíc korun.

Série dopravních nehod v Rakousku

Sérii dopravních nehod v Rakousku, do níž se dostali čeští občané, završila dnešní havárie u Štýrského Hradce. Ke střetu došlo na dálnici A2 poblíž obce Raaba, když 20letý rakouský řidič najel do našeho autobusu. Čeští turisté jsou ale v pořádku.

Cestujícím v českém autobuse, který ujížděl po dálnici A2, se nanejvýš pravděpodobně nic nestalo. Podle rakouské tiskové agentury APA narazil do něj rakouský automobil. Jeho 4členná osádka především mladších lidí je částečně těžce zraněna. Jak jsem se dozvěděla na českém velvyslanectví ve Vídni, nedostali o této nehodě žádnou informaci, z čehož usuzuji, že se žádnému z českých občanů nic nestalo. K neštěstí došlo na jižní dálnici nedaleko města Gratz.

Ke všem nehodám českých občanů v Rakousku došlo v poslední době na jižní dálnici A2. Včera krátce po půlnoci zahynuli jižně od Vídně dva čeští občané a třetí byl těžce zraněn poté, co do jejich odstavených dodávek narazilo projíždějící vozidlo. Jen o několik hodin později v Korutanech narazil český kamion na středová svodidla mezi jízdními směry dálnice a převrátil se. Nehodu zřejmě způsobil mikrospánek řidiče, který byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice.

Mírové řešení krize na Blízkém východě je v nedohledu

Mírové řešení krize na Blízkém východě je v nedohledu. Krvavé střety mezi Palestinci a Izraelci přinášejí stále více obětí a raněných. Noční střelba na hraničním přechodu Karni mezi Izraelem a pásmem Gazy si vyžádala životy dvou Palestinců. Situace na palestinských územích je v posledních dnech velmi napjatá. Větší nervozita se navíc projevuje také u izraelských vojáků. Vzájemná nenávist se vyhrotila po palestinském sebevražedném atentátu v Jeruzalémě, kde ve čtvrtek zahynulo 16 lidí. Dramatický vývoj v oblasti znepokojuje téměř celý svět. Spojené státy považují za chybu odvetné kroky Izraele. Washington ale současně kritizuje teroristické útoky radikálních Palestinců. Rusko vyzvalo vedoucí představitele obou znesvářených stran k zastavení krveprolití a k řešení dlouhodobého konfliktu.

Dokument zveřejněný v ruském hlavním městě zdůrazňuje, že se obě strany konfliktu musí zdržet nepřátelských akcí vůči protivníkovi, protože násilí plodí zase jenom násilí. Ministerstvo zahraničí připomíná, že Rusko rozhodně odsoudilo poslední teroristický útok v Jeruzalémě. Poté ale došlo k řadě akcí izraelské armády, které znamenají vážnou eskalaci napětí mezi Izraelem a Palestinci, konstatuje oficiální stanovisko Moskvy. Takové počínání může vést až k revizi izraelsko-palestinských politických dohod, varuje ruské ministerstvo zahraničí. Proto vyzývá Moskva k co nejrychlejšímu realizování tzv. Mitchellova plánu, který má jako způsob řešení krize podporu mezinárodního společenství, tvrdí prohlášení, které opět připomíná připravenost Ruska napomáhat k normalizaci situace a obnovení mírových rozhovorů.

Narůstající násilí na Blízkém východě přimělo argentinskou vládu ke zvláštním bezpečnostním opatřením. Jsou posíleny bezpečnostní hlídky u chrámů, zastupitelství a kanceláří židovské i arabské komunity. Argentinská policie se tak snaží předejít možným teroristickým útokům. Právě v Argentině totiž žije čtvrtmilionová židovská komunita, která je největší v Latinské Americe.

Světová banka a MMF zkrátí podzimní zasedání ve Washingtonu

Světová banka a Mezinárodní měnový fond drasticky zkrátí své podzimní zasedání ve Washingtonu. Finanční instituce tak učinily po konzultaci s americkou vládou, která předpovídá násilné protesty odpůrců globalizace v hlavním městě Spojených států.

Světová banka a Mezinárodní měnový fond v prohlášení oznámily, že původně šestidenní zasedání se zkracuje na pouhé dva dny. Výroční zasedání se tak omezí na poslední víkend v září. Starosta Washingtonu Anthony Williams varoval amerického prezidenta Bushe, že město nebude schopno financovat náklady na zajištění bezpečnosti, které se odhadují na 50 milionů dolarů. Washingtonská policie očekává na 50 tisíc demonstrantů. Aktivisté tvrdí, že je zkrácený summit neodradí. Zástupce jedné z organizací Mobilizace za globální spravedlnost prohlásil, že protesty ve Washingtonu proběhnou podle plánu.

Makedonská vláda žádá Evropskou unii o vojenský zásah

Makedonská vláda žádá Evropskou unii o vojenský zásah. I přes očekávaný podpis mírové dohody totiž v zemi pokračují ozbrojené střety mezi Albánci a Makedonci. Poblíž makedonského města Tetova došlo během noci k několika srážkám mezi albánskými ozbrojenci a vládními jednotkami. Makedonská ministryně zahraničí Metrevová obvinila albánské povstalce z neustálého porušování příměří a vyzvala mezinárodní společenství k zásahu.

Velká Británie pozastavila činnost samosprávních institucí v Severním Irsku

Velká Británie pozastavila činnost samosprávních institucí v Severním Irsku. Toto opatření by mělo vést k obnovení mírového procesu v oblasti. Příčinou nynější krize jsou rozpory mezi oběma tábory kvůli odzbrojení polovojenských organizací operujících v Severním Irsku.

Rozsáhlé lesní požáry zachvátily jižní Francii

Rozsáhlé lesní požáry zachvátily jižní Francii. Přes 1000 hasičů se snaží zabránit dalšímu šíření ohnivého živlu a uhasit doutnající ohniska. Nejvážnější situace je jihovýchodně od francouzského přístavu Marseille, kde požár zasáhl 500 hektarů piniového porostu. Kvůli šířícímu se ohni uzavřela policie hlavní dopravní tah z Marseille do Casisu.

Registrace vinic

Všechny vinice o celkové nejnižší ploše 1000 metrů čtverečních u jednoho pěstitele musejí být zaregistrovány do letošního 20. srpna. Ukládá to novela zákona o vinohradnictví a vinařství. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně dosud přijal zhruba 9000 žádostí o 3 až 4 tisíc žadatelů vinařů.

František Havíř z Ústředního kontrolní a zkušebního ústavu zemědělského v Brně řekl, že vinice budou moci vinaři zaregistrovat i po 20. srpnu, ale už s pokutou.

František Havíř: Zákon ukládá nám jako ústavu, abychom uložili pokutu do 100 tisíc korun. Nicméně výše této pokuty se bude odvíjet jednak od společenské nebezpečnosti chování toho, kdo přestoupil zákon, to znamená od výměry a počtu zaregistrovaných vinic, ale také k zpoždění k tomu termínu toho 20. srpna.

A proč by měli vinaři své vinice registrovat? Mj. proto, že po vstupu České republiky do Evropské unie končí možnost obnovy případně rozšiřování vinic nad ty, které budou registrovány.

František Havíř: Z vinic, které nebudou zaregistrovány, tak nebude možné vyrábět kvalitní jakostní vína a vína s přívlastkem.

Nastávající dvě noci budou jasně vidět padající hvězdy

Nastávající dvě noci budou jasně vidět padající hvězdy. Stejně jako každý rok prolétá zemskou atmosférou meteorický roj Perseidy. Nejlepší podmínky pro jejich pozorování budou v noci na zítřek a na pondělí. Radiožurnálu to potvrdil astronom Pavel Suchan z petřínské hvězdárny.

Pavel Suchan: Na tyhle dvě noci připadá prakticky největší četnost těch meteorů. Samozřejmě, že i potom to bude pokračovat, protože země se prodírá pod proudem těch částic toho meteoritickýho roje až do 26. srpna, ale postupně jich bude ubývat, protože ta hustota těch částic meteorických už není tak velká. Skoro je lepší se podívat v první polovině noci na oblohu, protože potom vychází Měsíc, bude rušit, takže ty slabší meteory pozorovatelé už neuvidí. Čili proto je lepší se dívat na oblohu bez Měsíce a navíc ne někde pod lampou, ale tam, kde jsou dobré pozorovací podmínky, kde je tmavá obloha, aby člověk nebyl ochuzenej o ty slabší.

Narození mláděte plameňáka kubánského v ostravské ZOO

Celých 14 let trvalo ostravské zoologické zahradě, než se jí podařilo odchovat mládě plameňáka kubánského. Podle ředitele Josefa Stehlíka se v historii zařízení jedná teprve o páté mládě tohoto ohroženého druhu. Nový přírůstek si mohou návštěvníci prohlédnout hned u vstupní brány v expozici plameňáků.

Petr Čolas, hlavní zoolog ostravské ZOO: Je to jeden z druhů ptáků, který je jednak nesmírně krásný, atraktivní, ale v přírodě postupně ubývá. Ty početní odhady se sice pohybují mezi 45 až 55 tisíci kusů, ale ta populace se na mnoha místech snižuje. Patří k trošičku chovatelským oříškům a jsou natolik krásní, že aby tito ptáci zahnízdili, tak se musí cítit dobře, musí se cítit jako doma. Ta skupina by měla být co nejpočetnější. My máme poměrně malou.

Ve volné přírodě žijí plameňáci v teplých oblastech Asie, Afriky a Ameriky. V Evropě, konkrétně ve Francii a Španělsku, lze vidět pouze plameňáka růžového.

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu