Oživení ekonomiky i motivace ke sportování. Praha 18 a Praha 1 rozdělí mezi své obyvatele miliony korun

9. květen 2022

Radnice v Letňanech se zapojila do inovativního projektu Corrency, cílem je motivovat místní k pohybu. Dva tisíce registrovaných lidí dostane od radnice 500 korun v kreditech. Ty můžou využít třeba v posilovně nebo na plavání.

„Teď si jdu koupit vstupenku do bazénu,“ říká Pavel u Aquacentra Letňany a vytahuje mobilní telefon, kde má kód na slevu. Díky projektu Corrency zaplatí pouze polovinu ceny vstupného. „Takže 80 korun a zbyde mi v tom budgetu 420 korun. A hurá, můžu jít plavat,“ raduje se.

„Opravdu chceme rozhýbat letňanské obyvatele a pomoct lidem, aby chodili cvičit, měli možnost si vyzkoušet různé sporty, na které si třeba nemůžou sáhnout finančně,“ vysvětluje starosta Prahy 18 Zdeněk Kučera z hnutí ANO. „V té druhé části chceme, aby i ve službách si lidé mohli něco dovolit, třeba masáže nebo lékárnu.“

Projekt pro obyvatele Prahy 18 a Prahy 1

Do projektu se zatím zapojilo asi 900 lidí a 20 provozoven. Radnice vyhradila celkem milion korun pro dva tisíce lidí, takže místní obyvatelé mají stále možnost se přihlásit. Projekt už běží i v Praze 1, kde je také registrováno téměř 900 lidí, městská část na něj vyčlenila dva miliony korun. Tam je ale zaměřený zejména na obchody, jak upřesňuje radní Karel Grabein Procházka z hnutí ANO: „Máme zpracovaný takový model občanské vybavenosti, jedná se převážně o provozovny, bez kterých se v denním životě takřka neobejdete – čistírna, pekárna, kadeřnictví.“

Mezi 150 provozovnami je třeba i tetovací salón, lezecká stěna, restaurace, galerie nebo fotografický ateliér. Cílem v Praze 1 je podpořit lokální ekonomiku po covidu a vyzdvihnout místní obchody ve vylidňujícím se centru. Projekt v první i osmnácté městské části poběží v květnu a červnu. Poté jej chtějí radnice vyhodnotit a zjistit, jestli byl přínosný.

Více informací získáte na webových stránkách Prahy 1 a Prahy 18.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio