Otevřené výtvarné herny, ateliéry nebo víkendové dílny, Národní galerie myslí i na nejmladší návštěvníky

Děti do galerie určitě patří a právě Národní galerie se snaží zaujmout všechny věkové kategorie. Výlet do světa umění tu bude bavit i ty nejmladší. „Národní galerie dětem zahrnuje řadu projektů, které používají klasické i netradiční výtvarné techniky. S jejich pomocí představujeme jak umělecká díla v našich sbírkách, tak i díla a autory, kteří jsou vystaveni na krátkodobých výstavách," vysvětluje Hana Dočkalová, koordinátorka aktivit pro děti.

Pravidelný program obsahuje otevřené výtvarné herny (1,5 - 5 let), ateliéry (6 - 16 let) a víkendové dílny (4 - 15 let). Témata jednotlivých aktivit se neustále mění a činnosti jsou hodně různorodé. Děti nejen kreslí a pracují s barvami, ale také odlévají ze sádry, lepí, hrají si se světlem, vytvářejí koláže nebo třeba zatloukají hřebíky. „Samotné lektory by nebavilo, kdyby se jednotlivé aktivity opakovaly, takže se snažíme vždycky najít novou, zajímavou cestu, kterou představíme to vybrané dílo," dodává Hana Dočkalová. Národní galerie nabízí dětem jedinečnou šanci poznat originální umělecká díla hravou formou a zároveň si užít vlastní tvorbu. www.ngprague.cz/ng-detem

Aktivity pro děti v NG zahrnují mnoho různých výtvarných technik
Dětem jsou v NG k dispozici nejrůznější materiály a pomůcky
Hrát si v NG můžete třeba i s cukrem
Kromě kreslení, lepení nebo odlévání ze sádry tu děti třeba zatloukají hřebíky
autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.