Otevřené obchody, služby, restaurace i muzea a galerie. Podívejte se na přehled, co se od čtvrtka mění

3. prosinec 2020 08:00

Všechny obchody, restaurace i služby od čtvrtka můžou znovu přivítat zákazníky a klienty. Umožňuje to přechod Česka v systému PES do třetího stupně, který zmírňuje opatření proti koronaviru.

Vláda od 3. prosince rozhodla o změně stupně rizika v protiepidemickém systému (PES) ze čtvrtého na mírnější třetí. V omezeném režimu se otevřou restaurace, galerie, památky. Školy by se ale měly otevřít až v pondělí 7. prosince. Ve službách, stejně jako v dalších provozech, bude platit omezení jeden klient na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Podívejte se na přehled změn platných od čtvrtka.

PES přehledně. Jaká opatření budou platit v různých stupních indexu rizika

Obchody

Všechny obchody a nákupní centra budou moci ve čtvrtek znovu otevřít. Bude platit omezení plochy na zákazníka. Zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset být 24 hodin v izolaci. Konat se budou moci i venkovní trhy. Pro všechny obchodníky se také zruší dosavadní nedělní zákaz prodeje.

V obchodech i nákupních centrech bude muset mít zákazník pro sebe na nákup 15 metrů čtverečních provozní plochy. Povinné bude dodržování dvoumetrových odstupů mezi lidmi. Zůstanou uzavřené dětské koutky. V nařízeních pro obchody se nakonec upustilo od plánované karantény pro zkoušené oblečení a boty.

Vánoční trhy

Konání venkovních trhů vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) nedoporučuje, ale také je nezakazuje. Rozhodnutí nechává na magistrátech a obecních úřadech. Pro vánoční trhy budou platit stejná pravidla jako pro farmářské trhy, tedy mezery mezi stánky čtyři metry. Na místě nebude povolena konzumace jídla a nápojů.

Mikuláš

„Speciální mikulášská vyhláška není. Ale bude vycházet z toho, jaký je počet osob, které mohou být zároveň v zastavené oblasti. Z toho vyplývá i nošení roušek. Takže Mikulášové a čerti budou muset dodržovat stejná opatření jako pozemské bytosti,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Restaurace

Doposud mohly restaurace občerstvení prodávat jen přes výdejní okénka, a to maximálně do 23.00.

Od čtvrtka se ale budou moci znovu otevřít. V provozu budou moci být od 06.00 do 22.00. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky budou smět naplnit kapacitu na 50 procent.

V nákupních centrech se budou moci otevřít stravovací zóny, restaurace v nich budou smět vydávat jídlo přes okénko pouze s sebou.

Školy

Školy do třetího stupně opatření proti covidu-19, který bude pro ČR platit od čtvrtka, přejdou nejdříve od pondělí 7. prosince, řekl Blatný.

Také uvedl, že nastavit pravidla pro školy nějakou dobu trvá, proto do mírnějšího stupně opatření nepřejdou už ve čtvrtek. Třetí stupeň totiž znamená, že by byla pro žáky a studenty na druhém stupni základních škol, středních školách a vyšších odborných školách zavedena střídavá prezenční výuka po týdnech. 

Služby

Všechny služby budou moci obnovit provoz ve čtvrtek. Personál bude muset používat roušku či respirátor. Vláda nenařídila dvojitou ochranu obličeje, tedy současné použití štítu.

Shromažďování

Od čtvrtka se ruší omezení volného pohybu osob v nočních hodinách. Venku se bude moci scházet až 50 lidí místo současných šesti. Končí také zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech. Zůstává povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech.

Muzea a galerie

Od čtvrtka se budou moci v Česku po šesti týdnech otevřít zčásti muzea a galerie. V provozu mohou být z jedné čtvrtiny své kapacity. Velká muzea se na otevření připravovala už minulý týden, otevřít by mohla třeba Národní galerie Praha nebo Národní muzeum.

Podle systému PES by se mohly také otevřít některé památky, musí je ale navštěvovat skupiny maximálně do deseti lidí.

Národní galerie Praha v uplynulém týdnu uvedla, že při případném otevření posílí ostrahu a navýší počet kustodů, aby bylo možné lépe monitorovat pohyb návštěvníků.

Pro divadla a kina stále platí zákaz diváků.

Knihovny a knihkupectví

Ve třetím stupni se také mohou otevřít knihovny, které zatím fungovaly pouze na principu výdejního okénka. Od čtvrtka budou moci být otevřené tak, aby podobně jako v jiných provozech platilo, že jedna osoba má k dispozici 15 metrů čtverečních plochy a zákazníci budou mezi sebou dodržovat dvoumetrové rozestupy. Ve stejném režimu by se měla otevřít i knihkupectví.

Sport

Skupinové fitness lekce budou fungovat v režimu 9+1, tedy maximálně v počtu deseti lidí. Profesionální sportovci nemusí mít při zápasech a trénincích roušky. Naopak amatérský sport ve vnitřních prostorech vyžaduje nasadit si roušku. „Právě hluboký výdech při fyzické aktivitě a další fyzické projevy těla jsou rizikové,“ upozornil Blatný.

Bohoslužby

Počty lidí na bohoslužbách se budou od čtvrtka řídit kapacitou kostela. Po nedělním jednání vlády to řekl ministr Blatný.

autor: jp | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio