Osobní letecká přeprava se letos propadne téměř o 70 procent. Někteří dopravci ruší část linek

1. říjen 2020 14:27

V letecké dopravě přibylo cestujících. V srpnu jich Letiště Václava Havla odbavilo bezmála 350 tisíc, skoro o 40 procent víc než v červenci. V porovnání s loňským rokem je přesto propad kvůli pandemii koronaviru obrovský. Obdobná je i situace ve zbytku světa s výjimkou Číny.

Srpen tradičně patří k nejvytíženějším měsícům z celého roku. Ke konci letních prázdnin tedy lidé létali nejvíc od propuknutí pandemie koronaviru, v porovnání s loňským rokem jde ale zhruba o 80procentní pokles.

„Jen pro srovnání, loni v srpnu pražským letištěm prošly téměř dva miliony cestujících, což je dosavadní historický rekord. Stále počítáme s tím,  že bychom mohli odbavit něco mezi čtyřmi až pěti miliony cestujících do konce roku. Nicméně prognózy se určitě budou podle aktuální situace ještě zpřesňovat,“ doplňuje mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň.

Za celý loňský rok pak terminály pražského letiště odbavily víc než 17 milionů cestujících.

Vedl Amsterdam

Ke konci srpna se z Letiště Václava Havla létalo do celkem 76 destinací, z toho tři byly dálkové linky. Některé aerolinky spoje dál obnovují. Třeba od této soboty se do Prahy vrací dopravce Air Cairo. Po půl roce nabídne přímé spojení s egyptskou Hurghadou. Během října pak plánují obnovu spojů třeba i České aerolinie, a to do Bruselu a Moskvy. Jde ale spíš o výjimky.

„Někteří dopravci část svých linek ruší. Například Wizz Air v podstatě zrušil veškeré linky z Prahy až do prosince s výjimkou linky do Varny. ČSA také omezily například létání do Amsterdamu nebo do Košic,“ říká redaktor serveru zdopravy.cz Jan Sůra.

Vůbec nejvíc pasažérů letos v srpnu zamířilo do Amsterdamu, bylo jich přes 21 tisíc. Následuje bulharský Burgas, což je typická letní přímořská destinace, a na třetím místě je Paříž. Oblíbeným cílem byly také řecké ostrovy. V první desítce nejoblíbenějších destinací se umístily Kréta, Korfu i Rhodos.

autoři: Zuzana Švejdová , jp
Spustit audio