Oslavy 28. října trochu jinak. Vyvěste vlajky a vyjádřete naději

27. říjen 2020

28. říjen - svátek vzniku samostatného československého státu. Veřejných oslav si letos vzhledem k epidemiologickým opatřením neužijeme. Proč si ale neudělat oslavu svou, v soukromí…

Akce Český den s českými vlajkami naděje se uskutečnila už před dvěma lety. „My jsme v Pelhřimově v roce 2018, když bylo těch slavných 100 let republiky, vyhlásili Český den s českými vlajkami a chtěli jsme, aby hlavně na těch malých místech mohli lidé ten velký svátek oslavit třeba tím, že vyvěsí vlajku,“ říká Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den, která akci organizuje. 

Letos je ale všechno jinak a velké oslavy se nemohou uskutečnit. Je stav nouze, obav, zákazů, ale také naděje. Pojďme tuto naději společně vyjádřit. Dejme si navzájem vědět, že i přes prázdné ulice, náměstí, sportoviště či školy jsme tady. „My bychom chtěli společně se všemi tu naději vyjádřit, že bychom měli dát nějak najevo, že tady jsme, že víme, že máme tento svátek. Pokud nemáte vlajku, tak si ji namalujte, vytisknete nebo si jí ušijte.“

Pelhřimovská Agentura Dobrý den prosí všechny, kteří nějakým způsobem svou vlajku vyvěsí, aby poslali fotografii.  Kontaktní údaje najdete na Facebooku pod názvem Český den s českými vlajkami naděje, můžete využít i e-mailovou adresu vlajky@dobryden.cz.

autoři: Irena Šarounová , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.