Oslavte s námi Elvisovy nedožité 80. narozeniny

8. leden 2015

Středeční Noční proud Miloše Skalky 8. ledna oslavil, stejně jako většina hudebních stanic celého světa, nedožité 80. narozeniny rokenrolového krále Elvise Presleyho. Interpreta, za kterého od jeho předčasného úmrtí v roce 1977 dodnes není na hudební scéně náhrada. Dvouhodinový Noční proud nabídl průřez celou Elvisovou hudební kariérou a připomněl podstatné milníky jeho závratné hudební dráhy.

Elvis Aaron Presley (8. ledna 1935 – 16. srpna 1977), známý po celém světě jenom jako Elvis, je právem považován za jednu z nejvýznamnějších osobností populární hudby a obecně pop-kultury 20. století. Svým unikátním stylem, který jedinečně kombinoval nejrůznější (a na první pohled hodně vzdálené) hudební vlivy, navěky změnil obraz (nejen) americké hudby. A v procesu hudební revoluce, která znamenala klíčovou změnu v celosvětové kulturní transformaci, sehrál Elvis podstatnou roli.

Hudební žánry, které ho podstatně ovlivnily, zahrnují popové balady a country music, stejně jako gospelovou hudbu, kterou slýchal jako kluk v kostele a během vystoupení gospelových sborů, která rád navštěvoval. K tomu je nutné připočíst i zemitou černou rhythm and bluesovou muziku, kterou jako teenager nadšeně absorboval na dnes historické Beale Street v Memphisu. Měl vlastně jedinou, byť podvědomou touhu – vzít veškerou muziku, která ho bavila a vytvořit z ní vlastní hudební styl.

Elvis Presley

Klíčová období Elvisovy kariéry

Elvisova kariéra měla své vrcholy i propady, ale existují dvě zcela klíčová období. Léta 1955 až 1956, kdy si získal americké i mezinárodní uznání jako průkopník nového hudebního stylu. A pak jsou to léta sedmdesátá, kdy získal – po předchozích dvou návratech na scénu na sklonku šesté dekády – díky častému koncertování a výjimečnosti své pódiové prezentace postavení ikony.

Dnes, třiatřicet let po smrti, zůstává Elvis Presley neoddiskutovatelným a nikým neohrožovaným Králem rokenrolu. Mimochodem, King of Rock and Roll je registrovaná značka společnosti Elvis Presley Enterprises.

Běloch zpívá černou muziku!

Elvisova kariéra se ale nezrodila s narozením rokenrolu. Jeho prvními snímky u firmy Sun Records Sama Phillipse v Memphisu byly totiž v roce 1954 výhradně tklivé balady. U Phillipse s nimi tehdy zcela propadl, protože legendární, dnes už zesnulý talentscout se domníval, že mladý muž ve studiu je jen další kopií uhlazených interpretů, jakými v té době byli třeba Eddie Fischer, Dean Martin nebo Johnnie Ray, kteří představovali kategorii dobového hudebního sentimentu. Když ale Elvis jen tak „blbnul“ v přestávce mezi jednotlivými nahrávkami, zpíval mimo jiné zcela neučesanou a syrovou verzi skladby bluesmana Arthura Crudupa That´s Allright, bylo to najednou něco jako zjevení. Bílý interpret zpívající černou muziku! To bylo přesně to, na co Sam Phillips už dlouho čekal a čemu chtěl pomoci na svět.

A tak se zrodil rokenrol...

Specifický zvuk, který Elvis vytvořil v létech 1954 až 1955, tedy ještě před tím, než v roce 1956 triumfálně vtrhnul jako uragán na hudební scénu, byl zcela revoluční (v americké singlové hitparádě debutoval singlem Heartbreak Hotel na jaře roku 1956 rovnou na prvním místě, v Británii byl druhý). Ve svých prvních vystoupeních přidával Elvis rhythm and blues do country muziky a naopak, míchal do sebe nejrůznější hudební žánry, které měly do té doby k sobě na míle daleko. Elvis, který v té době sklízel kritiku za to, že bourá hranice mezi zcela nezávislým a sofistikovaným popem, country a rhythm and blues, přitom jako průkopník dláždil cestu úplně novému hudebnímu žánru, který je dnes známý po celém světě jako rokenrol.

Elvis Presley

V roce 1956 už byl Elvis velkou hvězdou a neformálním, leč všeobecně uznávaným vůdcem rokenrolového hnutí. V listopadu 1955 přešel od lokální nahrávací společnosti Sun Records ke společnosti RCA, což byla nutná změna k tomu, aby se prosadil v celoamerickém měřítku. V roce 1956 vyšel singl Hound Dog, kterým Elvis pečetil z první příčky americké singlové hitparády postavení rokenrolu coby nejnovějšího hudebního fenoménu. Ale nebyl to pouze zvuk a styl Elvisových prvních nahrávek. I nadále totiž pokračoval v syntéze hudebních žánrů, které ho lákaly a vzrušovaly, včetně popu, rhythm and blues a gospelu – to všechno se zcela spontánně objevovalo v jeho tehdejších nahrávkách. Také díky tomu dosáhl úspěchu, jako do té doby žádný interpret.

Prostě Elvis

Jeho první album u RCA, nazvané prostě Elvis Presley, bylo deset týdnů na první místě celoamerické albové hitparády a stalo se v té době vůbec nejprodávanějším albem dosavadní historie prodejního žebříčku. A aby toho nebylo málo, Elvisovy singly obsadily první místa singlové hitparády na dlouhých čtyřiadvacet týdnů! V roce 1956 se mohl Elvis pochlubit deseti singly v přehledu Top 100 nejprodávanějších nahrávek všech žánrů a všech dob.

Zvrácený rebel - ikona doby

Nový rokenrolový styl, reprezentovaný v první řadě Elvisem, se stal katalyzátorem změn. Nová ikona nové doby, Elvis, uhranula mládež padesátých let – mladou, neklidnou generaci, která hledala revoltující alternativu k hudbě svých rodičů. A povedlo se mu to stylem a žánrem, který začala okamžitě považovat za svůj. Elvisova hudba, na hony vzdálená srdceryvným baladám, které do té doby dominovaly hudební scéně, nabídla mladým fanouškům čerstvý hudební styl, který právě hledali a doslova životně potřebovali. Samozřejmě, Elvisovi kritici – mezi nimi rodiče, média a známí interpreti – označovali zpěváka za zvráceného, rebelujícího a nebezpečného. Ale Elvis se přitom nevěnoval hudbě proto, aby inicioval nějakou společenskou změnu či vyvolal hudební revoluci. Chtěl svou muzikou způsobit jediné: pobavit. A to se mu povedlo vrchovatě!

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.