Organizovaný gang okrádal v Praze seniory na vozítku či s chodítkem. Policisté hledají další poškozené

23. září 2020

Pražští kriminalisté odhalili organizovanou skupinu, která letos od června do září v obchodech okrádala seniory. Celkem 41 případů mají podle policie na svědomí čtyři ženy a tři muži. Škoda přesahuje půl miliónu korun. Pět ze zadržených bylo celostátně hledaných, na jednoho z nich byl vydán i evropský zatykač. Obviněným hrozí až osm let vězení.

Pražská policie ve středu oznámila, že kriminalisté objasnili 41 případů krádeží, které organizovala skupina sedmi lidí z pražské Palmovky. Pachatelé si vybírali zejména starší osoby s omezenou pohyblivostí, které používaly chodítko nebo invalidní vozík. Ke krádežím docházelo od letošního června do září po celém území Česka.

Kriminalisté druhého oddělení Prahy 3 odhalili případy rozsáhlé majetkové trestné činnosti, kterou páchala organizovaná skupina po celé České republice.

Na vyřešení desítek případů „hyenismu“ spolupracovali pražští vyšetřovatelé s policisty z celé republiky. Vyčíslená škoda dosahuje více jak půl miliónu korun.

„Kriminalisté, v noci z pondělí na úterý, zadrželi celou organizovanou skupinu a to na různých místech republiky. Všichni byli obvinění ze spáchání trestných činů krádež a opatření, pozměnění a padělání platebního prostředku, za což jim v případě odsouzení hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi,“ uvedla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

V minulosti trestaní

Při domovní prohlídce policisté našli řadu odcizených kabelek, peněženek, ale také zbraň a drogy. „Všichni jsou uživatelé omamných a psychotropních látek,“ uvádí policie.

Zadržení byli podle policie za podobné trestné činy už trestaní, pět z nich bylo celostátně hledaných a na jednu osobu byl také vydaný evropský zatykač. Část z obviněných je momentálně zadržená ve vazbě, tři muži a jedna žena zůstávají zatím na svobodě.

Vyšetřovatelé se zároveň domnívají, že je skupina odpovědná za více krádeží, než je v tuto chvíli nahlášeno. Vyzývají proto případné další poškozené, aby se ozvali na linku 158 nebo se dostavili na nejbližší policejní stanici.

autor: btk | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio