Orchideje překvapí vzhledem i schopností se přizpůsobit. Navštivte jejich výstavu v Botanické zahradě

10. březen 2022

Věděli jste, že v České republice roste přes 60 druhů orchidejí? Pokud jste ještě ve volné přírodě žádnou neviděli, můžete si to vynahradit v pražské Botanické zahradě. Konkrétně na výstavě orchidejí z celého světa. S expozicí spojily své jméno i některé známé osobnosti, se kterými natáčela naše létající redaktorka Sabina Vosecká.

Výstava ve skleníku Fata Morgana ukáže orchideje jako rostliny, které se dokázaly přizpůsobit téměř jakýmkoliv podmínkám. Rostou ve vysokých nadmořských výškách, v bažinách, v polopouštích, snesou i teploty pod bodem mrazu.

Některé orchideje na výstavě překvapí vzhledem, jiné schopností se přizpůsobit (Dendrobium unicum z Asie)

„Samozřejmě ve skleníku představujeme nejrůznější tropické a subtropické orchideje. Málokdo by řekl, že i orchideje mohou být takzvaně sukulentní. Přežívají období sucha, jsou zatažené pod zem, nemají patrné listy a potom krásně vykvetou,“ doplňuje ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy Bohumil Černý.

Sabina Vosecká natáčela na zahájení výstavy orchidejí také s herečkou Vicou Kerekes

Zahájení výstavy si nenechaly ujít i některé známé osobnosti. „Já mám ráda přírodu celkově a tu pestrost. To, co já neumím vypěstovat, tak umí vypěstovat nebo se o to starat někdo jiný. A to je případ i této každoroční jarní výstavy orchidejí,“ říká herečka Klára Issová, která má sama zahradu a ví, co je to za úsilí pěstovat květiny.

Bez květin se prý neobejde ani herečka Vica Kerekes: „Miluji květiny, já mám doma džungli. Já jsem neměla žádné květiny, protože potřebuji být na cestách, ale potom se to nedalo vydržet. Když nejsem doma, už mám kamarádku, která zalévá.“

Výstava bude v Botanické zahradě přístupná až do 20. března a návštěvníci budou mít možnost si některé druhy na místě zakoupit.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio