Opravy, úklid a předělávání učebních plánů. To plánují školy během „koronavirových prázdnin“

11. březen 2020 11:26

Základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy jsou první den bez žáků a studentů. A zůstanou až do odvolání kvůli případnému šíření nákazy novým koronavirem. Neznamená to ale, že jsou úplně prázdné.

Například základní škola na Palmovce v Praze 8 chce dny bez výuky využít k velkému úklidu. Podle ředitelky Ivany Vanišové se budou také čistit a dezinfikovat lavice, skřínky, židle. Do školy budou dál chodit všichni zaměstnanci, ale s tím, že si budou moct vyřídit lékaře nebo oběhat úřady, učitelé pak budou připravovat a zřejmě tedy upravovat výukový plán.

Škola hledá řešení

Žáci by měli především opakovat probranou látku, i když někteří už se podle ředitelky potřebují dostat dál a začít novou. Přes víkend se prý tedy učitelé pokusí najít cestu, jak to udělat. Škola nepočítá s tím, že by zaváděla třeba videovýuku, protože ne všechny děti mají doma přístup k internetu.

Čtěte také

A jak to v úterý po vyhlášení opatření ve škole vypadalo? Podle ředitelky Vanišové se všechno obešlo bez stresu a chaosu, děti se radovaly, že nebudou muset do školy. Kromě běžné výuky její vedení odložilo i třídní schůzky, zrušilo naplánované akce a další pravděpodobně ještě zruší. Třeba školy v přírodě, na které měli žáci jet v dubnu a květnu. Možná místo toho budou dohánět právě zameškanou látku. Tělocvičnu a některé třídy si pak večer pronajímala veřejnost, ani na tyto kroužky sem ale během opatření nebudou moct lidé chodit.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio